logo

6 мита за прането, заради които постоянно прецакваме дрехите си

6 мита за прането, заради които постоянно прецакваме дрехите си

Съвременните домакини не знаят какво е да стоиш с часове в банята и да търкаш накиснатите в легена дрехи. Те използват перални машини и единственото им задължение е да прострат чистото пране, когато програмата свърши. 

Понякога обаче се случва да останем разочаровани, когато отворим вратата на пералнята, защото не всички петна са успели да се изперат. Защо се случва така? Просто защото продължаваме сляпо да вярваме в някои митове и перем дрехите си по неправилен начин. 

Мит номер 1: една универсална програма за всички дрехи

Много дами смятат, че многобройните програми на пералнята са маркетингов трик, с който търговецът да изкара повече пари от продукта си и използват само една програма, на която перат всички дрехи. Това е огромна грешка. Правилната програма е нужна за избора на температура на водата според типа тъкан и оборотите на центрофугата. Ако искате определена дреха да ви служи дълго, просто изберете подходящата за нея програма. 

Мит номер 2: идеалната вода за изпиране е 30 градуса

Това е вярно, но само ако по дрехите имате петна от мляко, кръв, храна, трева, плодове или сок. За отстраняването на останалите петна ще ви трябват много по-високи градуси.  

Мит номер 3: при висока температура всички петна се отстраняват по-добре

Всяка дреха се нуждае от индивидуален подход. Преди да вкарате всичко в пералнята, е добре да сортирате дрехите. Памукът, ленът и цветните дрехи не обичат температура, която да надхвърля 60 градуса, а вълната и коприната - повече от 40 градуса. Ако не се съобразите с това, можете да оцветите цялото пране, а любимото ви вълнено сако да стане подходящо само за детето. 

Мит номер 5: няма разлика между праха за автоматично и за ръчно пране 

Естествено, че има разлика! В праха за ръчно пране няма стандарти за пяна. Тя се образува и образува и изтича през машината. В най-добрия случай можете да си направите парти с пяна или да останете без пералня.

Мит номер 6: всички дрехи могат да се перат с един прах

По-лошо от това няма как да бъде. Така не само белите тъкани ще започнат да пожълтяват по-бързо, но и цветните ще загубят яркостта си.

Ако не знаете как да изперете една или друга дреха, просто погледнете етикета й. На него е указана температурата, при която петната изчезват най-лесно, а дрехата не се поврежда. /jenata.blitz.bg

Коментирай

Домакиня

Домакиня 27.10.2018 14:39

Най-добре се запазват дрехите ако се използва хубав перилен препарат като Ариел и се пере на ръка.

Chief Engineer

Chief Engineer 27.10.2018 23:09

къде е 4ти мит?