logo

Домашни трикове от 90-те години, които са актуални и днес

Домашни трикове от 90-те години, които са актуални и днес

Понякога си заслужава да се поучим от миналите поколения – особено в трудни времена като сегашните

Днес всичко, за което се сетим може да бъде намерено по магазините. А от няколко години и в онлайн магазините и дори не е необходимо да излизаме от дома си, за да напазаруваме.

Е, да, има всичко, но парите понякога са кът. 

Тайната е разкрита: Ето как да почистим цялата къща само за 15 минути

Именно заради това мнозина се сещам за 90-те години на миналия век. Помните ли т. нар. „Виденова зима“? Продукти – няма, пари – няма?

Е, кака са оцелели тогава родителите ни? Трудно, но за сметка това изобретателността им е била огромна.

Именно заради това от jenata.blitz.bg решихме за съберем четири невероятни домашни хитринки, които са били част то ежедневието на всяко домакинство през 90-те години. Но не само това! Те са актуални и днес и при нужда винаги може да влязат в употреба.

Найлонови чорапогащи
Крехкият, но незаменим елемент от женския гардероб изискваше не само внимателно носене, но и изобретателност. Следователно когато се появеше бримка върху чорапогащника, то той не отиваш мигновено на боклука, а въпросната бримка се „замаскираше“ с помощта на безцветен лак за нокти и чорапогащникът продължаваше да се носи, докато не се „разпръсне“ напълно. 

А след това изпраните чорапогащи се използваха като парцали в ежедневието или въжета за връзване на краставици и друг зарзават в градината.

Спирала и червило
Изсъхналата спирала се „възраждаше“ с няколко капки за очи в нея. Остатъците от червило пък обикновено се изваждаха с кибрит с памучна глава, навита около него, а най-пестеливите красавици събираха остатъците от различни червила, потапяха ги във водна баня, получавайки нов цвят, и изливаха получената течност в празно червило, което пък пъхаха за няколко часа в хладилника и после отново го използваха.

Марля и памук
Памперсите и продуктите за женска хигиена се появиха през 90-те, но не бяха по джоба на мнозина. Ето защо в ежедневието жените по старомоден начин използваха памучно-марлеви продукти собствено производство както за дамски превръзки така и за памперси, които после се перяха, преваряваха и отново влизаха в употреба.

Детска храна
През 901-те години тя вече беше по рафтовете, но не всички майки можеха да си позволят да я купят. Затова импровизирани детски зърнени храни бяха хит у дома. 

За целта майките взимаха елда или пшеничен шрот, които смиляха в кафемелачка. Често дядовци, баби или по-големи деца са били ангажирани с тази монотонна работа. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!