logo

Дори не подозирате, но тези 10 предмети в кухнята са опасни!

Дори не подозирате, но тези 10 предмети в кухнята са опасни!

Уви, оказва се, че дори в собствения си дом не можем да се чувстваме напълно в безопасност. Това е така, защото сме заобиколени от безброй предмети, заради които ни грози опасност.

Ще се изненадате, но повечето от тези неща се намират в кухнята, което пък означава, че точно на тази стая трябва да обърнете особено внимание.  Оказва се, че някои от нещата, които използваме ежедневно, може да получим сериозно увреждане.

Гъби за измиване на съдове

Лекарите неуморно повтарят, че губите за миене на съдове са сред най-опасните вещи, които се намират в кухнята ни. Както преди време jenata.blitz.bg писа, това е най-мръсното нещо в нашата кухня. Това  се дължи на факта, че по повърхността им се натрупват милиони бактерии, които могат да причинят сериозни заболявания. Гъбите трябва да се сменят възможно най-често. Не рискувайте здравето си и, ако знаете някаква тяхна алтернатива – то използвайте я.

Кърпи за ръце

Това може би е второто най-опасно нещо след гъбата за миене на чинии, по чиято повърхност се натрупват различни видове бактерии, които случайно могат да влязат в храната им. В края на краищата, докосвате кухненската кърпа постоянно – след като измиете ръцете си и докато готвите. Тя трябва да се измива възможно най-често и по-възможност да се изглади с гореща ютия.

Дъските за рязане

Третото място в класацията на най-опасните неща в кухнята е твърдо заето от дъските за рязане. Става въпрос за дървените дъски, които лесно могат да се повредят. Освен това не е излишно да се отбележи, че за разфасоването на зеленчуци, месо и риба трябва да се използват различни дъски. В крайна сметка, суровото месо съдържа бактерии, които мога да причинят сериозни заболявания Ако използвате повредени дъски, на които има пукнатини (дори невидими на пръв поглед) бактериите, ще се размножат и ще попаднат в тялото ви, чрез храната.

Фритюрници с незалепващо покритие

Съдовете с тефлоново покритие също не са безвредни, както изглеждат на пръв поглед. При нагряване, от телефона може да започнат да излизат токсични изпарения, тъй че повечето експерти съветват да бъдете старомодни с по-старо но безопасно кухненско оборудване.

Кухненска мивка

На нея трябва да се обърне специално внимание особено, ако не сте свикнали да почиствате мивката след всяко миене на съдове и около и в нея остават остатъци и други отпадъци. Учените препоръчват да почистите мивката и да я избършете със суха кърпа. В противен случай това, което остава там, се превръща в гнездо за развъждане на бактерията Салмонела и много други.

Готварска печка

Това се отнася главно за газовите печки. Не забравяйте да проверите дали ст ги изключили след готвене. В противен случай съществува риск да се надишате с въглероден окис, което разбира се не е положително за здравето ви. Освен това всички сме чували за историите, с неприятните последици дори с фатален край, от използването на газови печки.

Ножове

Експерти твърдят че всички ножове в къщата винаги трябва да бъдат достатъчно остри, че да режете всичко без никакъв проблем. В противен случай, при рязането на месо например, ножът може да рикушира и да се извърти така, че да се порежете. Възможно е дори да падне на пода и да ви одраска по крака. Винаги наблюдавайте доброто състояние на кухненските си прибори.

Месомелачка

Едно неправилно движение и може да се разделите с част от кожата си или още по-зле – с някой пръст. Звучи като сюжет от филм на ужасите, нали? За съжаление в реалния живот много хора пренебрегват основните правила за безопасност при използването на такъв уред.

Пластмасови прибори и съдове за хранене

Принципно пластмасовите чинии не се препоръчват, особено за съхранение на храна. В края на краищата при производството на пластмаси се добавят различни химикали, които след това попадат в храната и оказват негативно влияние на здравето ни.

Кошче за боклук

В него има куп различни микроби и вредни вещества. Никога не оставяйте парчета храна в него и не забравяйте да го миете и изсушавате добре. Рециклирането на боклука също може да е опасно, точно както месомелачката./jenata.blitz.bg

Коментирай