Ето кои цветя може да засадите на балкона СПИСЪК

Ето кои цветя може да засадите на балкона СПИСЪК

Не е необходимо да сте опитни градинари или да имате голяма площ земя около себе си, за да се радвате на китни цветчета

През лятото, когато всичко наоколо цъфти, гражданите искат да бъдат по-близо до природата. Но не всеки има добри паркове наблизо и още повече летни вили и къщи в някое китно селце. Какво да направите, когато искате да отглеждате цветя, но има само балкон?

Не се отчайвайте! Има няколко сорта цветя, които спокойно може да засадите на балкона.

Именно заради това от jenata.blitz.bg решихме да изготвим колоритен списък на цветята, които можете да засадите на балкона в апартамента.

Направо ще се преродите, ако засадите тези растения на балкона си

Ако сте експериментатор по душа, не се страхувате да поемате рискове и сте готови за всякакви резултати, тогава без капка съмнение сейте каквото искате в балконски сандъчета и кашпи. Със сигурност почти всичко ще поникне добре (ако не покълне, тогава най-вероятно това е проблем с покълването на семената и вие не сте виновни за това).

Но дали растенията ще могат да оцелеят в предложените от вас условия - това отваря безкрайно поле за експерименти и до следващия сезон ще можете да направите свои собствени заключения какво да засадите и какво е по-добре да не измъчвате.

Ако винаги имате нужда от гаранции, трябва да подходите по-внимателно към избора на балконски растения. Какви фактори да вземете предвид:

  • страна на света, която гледа към балкона,
  • затворен балкон или отворен,
  • колко е издухан от ветровете.

Най-важното е светлината и слънцето. Не всички растения ще могат да оцелеят под палещите лъчи, което означава, че трябва да осигурят засенчване, поне в пиковите часове - от 11 до 16 часа.

Градинари: Това са 5 тайни за отглеждане на зарзават у дома

В това отношение балконите, които гледат на изток, са добри, сутрин не е толкова горещо и докато слънцето не се издигне достатъчно високо, то вече ще отиде на юг. На западните балкони вече е по-горещо, южните са най-горещи, но на северните балкони практически няма слънце и растенията трябва да бъдат избрани устойчиви на сянка, но в същото време устойчиви на суша.

На южния балкон ще растат и ще се развиват добре кермек (статица) и тученица, сладък грах, настурция, тунбергия, пеларгониум, искряща салвия, агератум, карамфили, дръмънд флокс, петуния, щрака.

Подходящи за северния балкон: джудже балсам, бегония, космея, лобелия, мимулюс. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай