На 25 март празнуваме Благовещение.
Всяка година този християнски празник се пада в един и същи ден.
Библейското поверие гласи, че при оповестяване на благата вест от Св. арх. Гавриил на Пресвета Богородица, че ще зачене и роди син, долетели кукувици и лястовици, за да известят за идващата пролет. Света Богородица е закрилница на майките и това е причината празникът да се чества от тях.
Както много други празници, и Благовещение е както религиозен, така и народен празник, известен още като Благовец и "половин Великден".
Традиции и обичаи на Благовещение
На този ден е желателно цялото семейство заедно да отиде на църква и да бъде с нови дрехи. По този начин се привлича новата, позитивна енергия и човешката душа се възражда към добро.
В църквата се носи стрък босилек, който се освещава и се връща обратно у дома. На Благовец се засажда босилек в саксия, за да пази дома.
На празника трябва да се стане рано, за да е богата годината. Първото парче от обредната пита се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. То е предназначено за домашния дух, който покровителства къщата.
На празничната трапеза трябва да се събере целият род. Приготвената питка се маже с мед и с нея се черпят съседи и близки. Празникът се посреща с чисти домове и дворове, а боклукът се пали, за да се изгорят и болестите.
Не се върши никаква домакинска работа. Дори птиците не свиват гнезда.
Друга традиция, свързана с този християнски празник, е пробиването на ушите на момиченцата. Вярва се, че на този ден няма да ги боли заради кръжащия над тях архангел Гавраил.
На този "благ ден" домакините не трябва плетат и шият. Поверието гласи, че на този ден всяка отрова губи силата си. Лоша поличба е, ако някой види щъркел, който не лети, а лежи или ходи.
Дръвчета, засадени на този ден, раждат много сладки плодове. Хубавото време на празника вещае плодородна година. Паленето на огньове е друга традиция заради вярванията в пречистващата сила на огъня. Децата и младежите прескачат запалените огньове за здраве.
От този ден и времето започва да се затопля. Според народните вярвания се извършва едно своеобразно природно пробуждане.
Кукувицата пристига, за да покаже, че зимата си отива, а топлината на лятото е все по-наблизо. Влечугите излизат от местата, където са прекарвали зимния период. Мечката приключва дългия си зимен сън.
Според традицията се палят парцали от конопено платно, за да се прогонят гущерите и змиите. Друг обичай е паленето на оборски тор във всички ъгли на двора. Той се изпълнява рано сутрин. Вярването е, че по този начин могат да се прогонят влечугите от двора.
Благовец е използван и за гадаене от момите в миналото. Те са поставяли във ваза с вода лалета и ако до три дни тези цветя разцъфвали, това означавало, че е дошло време да се задомят. Ако обаче цветята си оставали в първоначалния си вид, с неразтворени венчелистчета, това било знак, че е рано за сватба.
На 25 март хората, които отглеждат пчели, отварят кошерите и дават на пчелите шанса да летят свободно, на воля и да опрашват дърветата. По този начин дърветата се подготвят за създаването на свежи и вкусни плодове, а пчелите за създаване на вкусен и полезен мед.
За търсачите на злато и имане Благовещение също се счита за успешен ден. Вярва се, че на Благовец те ще открият заровени съкровища и бързо ще преодолеят периода на бедност и нищета.
Имен ден
На този ден имат празник хората, носещи имената Благо, Блага, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангел, Вангелия, Ева, Евангелина и други.
Празникът се пада по време на Великия пост, който изключва пищните трапези. Но на този ден църквата разрешава консумацията на риба, растителна мазнина и вино.
Постна, но същевременно богата трябва да е празничната трапеза. На нея задължително присъства обредна питка и риба. Приготвя се и лучник, както и каша от прясна коприва, лучена салата с джоджен и магданоз.
Какъвто е Благовец, такава ще е и годината!
За да нагостите вкусно всички близки на Благовещение, от jenata.blitz.bg ви предлагаме две постни рецепти, които са изключително подходящи за празника. Попаднахме на тях в gotvach.bg.
Селски лучник
Списък с продукти:
За тестото:
брашно - около 500 г
вода - 1 чаена чаша хладка
мая - половин кубче жива
сол - 1 ч.л.
захар - 1 с.л.
За плънката:
лук - около 400 - 500 г
червен пипер
черен пипер
чубрица
сол
За намазване:
жълтъци - 1 бр.
олио
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. В брашното се прави кладенче и в него се начупва живата мая. Отгоре се излива хладката вода. Прибавят се захарта и солта. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса 20 - 30 минути.
През това време се приготвя плънката. Лукът се нарязва на малки парчета. Запържва се в горещо олио , като се подправя с подправките. След като лукът се изпържи се маха от котлона. След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто.
Едната топка тесто се разточва и се слага в тава, която е помазана с олио и е набрашнена. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва.
С нея се покрива лука. Краищата на тестото се загъват отдолу. Готовият лучник се оставя за около 15 минути. Отгоре лучника се помазва с един жълтък и малко олио.
След това се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато хване златиста коричка. След като е готов се поръсва с малко вода и се завива за десетина минути.
Пролетна каша от коприва и орехи
Списък с продукти:
коприва - 500 г
пресен лук - 1 връзка
червен пипер - 1 с.л.
доматено пюре - 3 с.л.
сол
олио - 2 с.л.
орехи - 1/2 ч.ч.
джоджен
Начин на приготвяне:
Измийте копривата и я попарете, докато омекне. Отцедете я от водата водата прецедете и оставете настрана/. Нарежете я на ситно.
Обелете лука, почистете го и го наситнете.
Задушете го в мазнината. Добавете копривата и гответе при непрекъснато бъркане с дървена бъркалка, 5-6 минути.
Добавете червения пипер, доматеното пюре, разбъркайте и налейте отделената копривена вода.
Оставете кашата да къкри на тих огън, до сгъстяване. Овкусете със сол.
В края на готвенето прибавете счуканите орехи, които предварително сте запекли за кратко в сух тиган. Овкусете със свеж джоджен.
Най-вкусната питка за Благовещение
Списък с продукти:
брашно - 500 гр.
топла вода - 300 мл.
олио - 3 с.л. или зехтин
мая - 25 гр. прясна или 7 гр. суха
сол - 2 ч.л.
захар - 2 ч.л.
подправки - 3 с.л. (розмарин, салвия, див чесън, мащерка и други)
зехтин - 1 с.л.
За поръсване:
сусам или маково семе
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко топла вода заедно със захарта. Сместа се разбърква и се оставя на топло място, за да може по-лесно и бързо да се активира.
Брашното се пресява заедно със солта. Към него се добавя закваската, останалото количество вода и подправките от списъка.
Ако някоя от подправките не ви допада, може да я замените с друга или да я изключите от списъка с продукти.
Омесеното тесто се оставя да втаса за един час. След това се премесва отново и питата се прехвърля в тава, намазана с малко олио.
Издълбайте леки дупки по повърхността на тестото с помощта на пръстите си. Поръсете със семената – маково и сусамово. Отново дайте време на питката да втаса – около половин час.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато не хване приятен златист загар. След това извадете и покрийте с кърпа.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!