Градинари с безценни съвети за лука и чесъна

Крайният срок за прибирането им е скоро, предупреждават те

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/gradinari-s-bezcenni-saveti-za-luka-i-chesana Jenata.blitz.bg
Градинари с безценни съвети за лука и чесъна

Българската традиционна кухня е изпълнена с рецепти, в които доста често присъстват лук и чесън. Те придават на всяка манджа неповторим аромат и вкус.

Именно заради това и много българи (все още) предпочитат да си отглеждат тези култури. Късметлиите, които имат градини, знаят колко много време, труд и усилия трябва, за да отгледаш хубав и качествен зарзават.

Сега от jenata.blitz.bg се допитахме до опитни градинари, които издадоха някои от тайните си при отглеждането именно на лука и чесъна. По думите им най-важното, за което всеки трябва да внимава е да не оставят тези култури да „усреят“ прекалено много.

„Много е важно кога точно ще ги махнете от градината“, казват опитните градинари.

А кои са признаците на узряването на лука и чесъна, както и за какво трябва да внимавате при отглеждането им – ще научите на jenata.blitz.bg

Признаци на узряване на чесън

„Определяме времето за узряване на зимния чесън по „отварянето“ му. Когато обвивката на луковиците се отвори, по принцип чесънът е готов за прибиране”, казват градинарите.

Според тяхузрелите луковици могат да се използват като посевен материал за отглеждане на двугодишен чесън - следващото лято от такава луковица ще излезе чесън с една скилидка, която вече е засадена, за да се получи пълноценна здрава реколта. 

„Мисля, че на чесъна му трябват още 10 дни, за да узрее. Невъзможно е да се каже ясно, на всяко място е различно“, казват градинарите и уточняват, че до началото на август долните „кичури“ чесън ще започнат да изсъхват и ще пожълтяват – това също е сигурен знак за узряване на чесъна.
Признаци на узряване на лука

Още е рано за събиране на лук, сигурни са агрономите. Луковиците все още не са се оформили напълно и увеличили масата си.

„И така, ако вали, ако лукът вече е болен, почистването няма да помогне, особено след като все още не се е образувал. Тези, които са садили зимния лук, скоро, почти до края на месеца, ще могат да го приберат”, обясняват специалистите.

Обикновено лукът узрява до десетия ден на август или до средата на месеца. Основният знак за узряване, подобно на чесъна, е основата и перата. Веднага след като перата на лука пожълтяват и умират, е време да извадите луковиците. 

Друг признак за зрялост е, че стъблото, което излиза от земята, изтънява. Такъв лук лесно се изважда от градината - почвата вече не го задържа.

Как да консервираме лук и чесън

Едно от основните правила за добро запазване на реколтата от чесън е навременното почистване на лехите.

„Прекомерното излагане на чесън води до факта, че самата глава започва да се цепи и се съхранява лошо“, предупреждават градинарите.

Между другото, лукът и чесънът се приготвят за зимно съхранение по напълно различни начини. Ако лукът трябва да се постави в градината след прибиране на реколтата и да се изсуши добре на слънце, тогава чесънът се суши само на сянка, на вятър.

„Лукът ще лежи из цялата градина поне седмица, независимо от всичко, но чесънът веднага ще се повреди на слънце“, предупреждават агрономите.

След изсушаване лукът се изсипва в сандъчета за съхранение или се връзва на плитки и се съхранява в бабиния чорап. Основното условие е сухо, проветриво помещение.

Можете дори да измиете чесъна, ако е твърде мръсен, отрежете върховете и го изсушете на въздух на тъмно място за няколко часа - това няма да повлияе на неговата безопасност.

Основното условие за съхранение на глави чесън е тъмно, хладно, проветриво помещение. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай