Имате болен у дома? Ето как да предпазите жилището и себе си от инфекцията!

Имате болен у дома? Ето как да предпазите жилището и себе си от инфекцията!

Някой ваш близък се разболява, но все пак се налага да дойде до вас, за да ви върне някоя книга? Или пък човекът, с когото живеете е болен и се чудите как да защитите себе си и жилището си, за да не пипнете и вие заразата? Е, оказва се, че има няколко прости стъпки, които трябва да следвате, за да се предпазите точно от това.

Средства за борба:

- антисептик

- Медицински алкохолни и памучни тампончета

- Пералня

- белина

- миялна 

Къде най-често трябва да почиствате

- Дръжки на вратите и други повърхности, които най-често се докосват

- Спалното бельо, хавлиените кърпи, одеяла, възглавници за дивани и т.н.

- Средства за лична хигиена: четка за зъби, чинии и гъба за миене на съдове, носни кърпички

Какво да правите

Избършете дръжките, крановете и бутоните. Бактериите и вирусите могат да живеят на повърхността до 48 часа. Добре е да използвате тампоните, напоени с алкохол.

Смяната на спалното бельо и кърпите също е от изключително голяма важност. Измивайте всичко при възможно най-висока температура. Ако вашата пералня има функция на антибактериално сушене, не забравяйте да я използвате. И след измиване можете да измиете пералната машина, без да я зареждате с неща. Просто използвайте обичайния програмен цикъл и добавете белина към барабана.

Средства за лична хигиена. Измийте съдовете в съдомиялната както обикновено (това е достатъчно). Не забравяйте обаче да обърнете внимание на използваните салфетки и носни кърпи, които болният може да използва. Те не трябва да се оставят на нощното шкафче, в леглото или в боклука. По-добре е веднага да изхвърлите извън жилището, а после да бършете с антибактериални кърпички./jenata.blitz.bg

Коментирай