logo

Искате да преобразите дома си? Ето как може да го направите много бързо и без скъп ремонт (СНИМКИ)

Искате да преобразите дома си? Ето как може да го направите много бързо и без скъп ремонт (СНИМКИ)

В края на тежкия работен ден мечтаете да се приберете в уютния си дом и да се отдадете на заслужена почивка. За да се сдобиете с красиво, стилно и комфортно жилище, в което да се чувствате прекрасно, може да потърсите помощта на професионалисти.

Специално за вас сме избрали 10 съвета на известни дизайнери, с които ще превърнете дома си в най-приятното място на света.

Махнете мебелите покрай стените

Много хора допускат грешка и разполагат мебелите покрай стените, опасвайки с тях цялата стая. Преместете обемистите предмети (дивани, кресла) в средата на стаята. Това не само ще създаде условия за общуване, но и ще освободи място за други неща, например лавици с книги, цветя или маса за игра. Освен това пред вас се отваря отлична възможност да разширите пространството в стаята.  

Не правете комплекти от мебелите

Не е задължително отделните мебели да са съчетани. Креслото например не е задължително да е в един цвят с дивана, а столовете да са като масата. Не се притеснявайте да експериментирате. Опитайте да си поиграете с цветовете. Безупречното съчетаване означава недостатък на индивидуални качества. Не допускайте подобно нещо в дома си! 

Разредете идеалната симетрия в интериора

Много предмети от обзавеждането (кресла, лампи, масички) изглеждат добре по двойки. Например, може да поставите столовете така, че да "гледат един към друг". Това ще придаде на помещението чувство за хармония и цялост. Но е важно да не прекалявате със симетрията, в противен случай стаята може да стане скучна и студена. За да избегнете това, достатъчно е да добавите един стол от друг стил или форма.

Не се притеснявайте от разместване

Разместването често помага на старите вещи да придобият нов вид. То е много важно и за доброто настроение на обитателите на едно жилище. 

Ако все пак сте решили да смените мебелите в дома си, е добре, преди да отидете в магазина, да си направите план, в който да отбележите кое нещо къде ще сложите. Така ще ви е много по-лесно да разберете какво точно искате и ще подхожда ли то на дома ви. 

Опростете пространството 

Леки столове, дивани или кресла на тънки крачета могат да облекчат мебелната композиция и да я направят малко по-раздвижена. Този подход разширява визуално и добавя повече "въздух" в пространството. 

Не пренебрегвайте значението на осветлението

Правилната мека светлина може да преобрази всяко едно помещение, добавяйки му индивидуалност и стил. Разпределете светлината из цялата стая, без да оставяте тъмни ъгли. Използвайте всичко: абажури, стенни лампи, лампиони, настолни лампи... 

Лампата е прекрасен начин да украсите масата или ъгълчето си за почивка в дневната. Тя може да бъде и отправна точка за декориране на стаята. Поставете няколко лампи, а останалите елементи от декора съчетайте в същия тон. 

От голямо значение е и откъде идва светлината. Тук всичко зависи от вашите предпочитания и особености на помещението.

В коридора трябва да има достатъчно място за вещите ви. 

Именно с коридора започва вашият апартамент. Това е най-функционалната стая от цялото жилище, в която се съхраняват много вещи. За да не я превърнете в склад за отпадъци, трябва добре да се погрижите да има специални места, в които да съхранявате всичко. Това могат да са кутии, рафтове, кошници, куки, подноси и чашки. Те са особено подходящи за съхранение на най-различни дреболийки като ключове, слънчеви очила, четки за обувки. 

Създайте цветна верига във всички стаи

Ако в една от стаите ви стените са със зелен отенък, поставете няколко предмета в същия цвят в другата стая (например някаква мебел, лампа, ваза или покривало). Така ще обедините всички стаи в апартамента си и те ще изглеждат като едно цяло. 

Добавете декоративни възглавнички 

Най-важният елемент, с който може да създадете уют в апартамента си, са възглавничките. Може да ги сложите в креслата или на земята, на дивана... Всичко зависи от формата и размера.  

Не купувайте тежки и тромави възглавници! Те са в състояние да развалят очарованието на всяка дневна. Спазвайте простото правило: ако в стаята има диван или кресло, върху него задължително трябва да има възглавничка./jenata.blitz.bg 

Коментирай