Използваме я всеки ден, без да подозираме за сритите й чудодейни свойства

Използваме я всеки ден, без да подозираме за сритите й чудодейни свойства

Освен че поддържа зъбите ви чисти, пастата за зъби неочаквано може да ви бъде полезна и в домакинската работа

За какво се използва пастата за зъби? "Глупав въпрос", ще кажете вие ​​и ще започвате да изброявате: избелва и полира зъбите, премахва петната от кафе и храна по тях; премахва лошия дъх; възстановява и защитава зъбния емайл. Това е вярно!

Но в допълнение към обичайните й приложения, тя може да изпълнява много други необичайни на пръв поглед функции. И да се превърне в най-неочаквания ви домашен помощник. 

Обикновено пастата за зъби съдържа няколко компонента с невероятни свойства. Флуоридът укрепва емайла и го предпазва от киселинна ерозия. Натриевият лаурил сулфат подобрява почистващия ефект, а калциевият карбонат е отличен материал за шлифоване. 

Край на мъките: С тези трикчета ще миете чиниите по-рядко и по-бързо

Благодарение на вълшебните си съставки одраскванията и старите упорити петна по всичко - от обувки до стени, ще изчезнат за секунди. И нещо много важно - най-добре е да използвате най-обикновена бяла паста без добавен флуор или оцветители. 

Ето за какво може да я използвате:

За почистване на бели обувки

Всеки знае колко бързо се цапа бялата подметка на маратонките и кецовете. Няколко обувания и белотата вече не е същата. Ако искате обувките ви да са като нови, почистете ги с паста за зъби! 

Нанесете бяла паста за зъби (можете да използвате избелваща паста, неслучайно се нарича така) върху замърсеното място, изтъркайте старателно с гъба или четка и изплакнете с вода. И любимите ви кецове пак са като нови!

За отстраняване на петна от килима

Скъпият килим, случайно изцапан с мастило, кафе или козметика, може лесно да бъде спасен с помощта на паста за зъби. Достатъчно е внимателно да изтъркате петното върху килима или друг мек предмет от интериора с твърда четка с нанесена върху нея паста.

Помага за премахване на варовика в банята и кухнята

Не само Coca-Cola се справя с петната по кранове и душове! Пастата за зъби също ще свърши работа. Меките абразиви и дезинтегриращите вещества в нея се справят с плаката за отрицателно време. 

Цял живот сме сдавали дънките грешно ВИДЕО

Нанесете малко паста за зъби върху крановете в кухнята или банята и след 5-7 минути избършете с влажна кърпа.

Между другото, можете да направите това, докато си миете зъбите. Така не само вашите зъби ще бъдат чисти, но и кранчетата.

Почистване на инструменти за коса 

Често притежателите на инструменти за коса се сблъскват с неприятни лепкави и мръсни остатъци по вътрешните им плочи. Най-добре е да използвате суха кърпа, за да отстраните нежно плаката с паста за зъби, и да отстраните остатъците с мокри кърпички или кухненска хартия, навлажнена с вода. 

За почистване на клавишите на пианото

Клавишите на съвременните пиана вече не се правят от слонова кост, а от пластмаса. Затова и без притеснения може да премахнете жълтеникава плака от клавишите чрез редовно почистване с паста за зъби и стара четка. С едно почистване гарантирано клавишите ще възвърнат искрящо белия си цвят.

За отстраняване на миризми от храна

Вместо да страдате от задушливата миризма по ръцете си след рязане на риба или чесън, просто ги измийте с по-агресивно химическо средство. Тук пастата за зъби ще свърши идеална работа.

Домашни помощници: 3 растения, които поддържат чистота в апартамента

Понякога дори най-добрият сапун или препарат за съдове няма да действа толкова ефективно, колкото пастата за зъби. Просто я нанесете върху мокрите си ръце, разпенете за няколко минути, след което изплакнете обилно с топла или гореща вода.

Алтернатива на ацетона

Смесете лимонов сок, паста за зъби и малко вода със стайна температура, за да създадете гладка смес, която да ви служи като достоен заместител на ацетона. След това потопете ноктите си в него и внимателно избършете лака с памучен тампон.

Придайте блясък на бижутата си 

Няма смисъл да криете в кутията любимите си бижутата си, които са потъмнели от времето, като може лесно да върнете блясъка им с помощта на паста за зъби.

За да направите това, втрийте паста за зъби върху бижутата с помощта на четка за зъби, като обърнете специално внимание на проблемните места, след което изплакнете внимателно и избършете. Единственото място, където не трябва да използвате паста за зъби, са перлите. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Коментирай