Надникнете ли в този стар товарен контейнер, ще ви падне шапката! (СНИМКИ)

Надникнете ли в този стар товарен контейнер, ще ви падне шапката! (СНИМКИ)

През 2011 година Бренда напуска работата, за да изпълни мечтата на живота си - да си построи малка къщичка върху 45 кв. метра

Мечтата на всички новозеландци винаги е била да имат малък парцел земя, върху който да изградят свой дом. Но някои жители на тази страна подхождат към този въпрос по доста нетрадиционен начин.

Като например Бренда Кели от Окланд, която винаги е обичала малките пространства. Още от 13-годишна възраст тя мечтаела да живее в малка къщичка. 

"Докато четях дневниците си, открих, че дори като тийнейджър съм била обсебена от проектирането на малки стаи и съм се чудела къде да разположа мебелите", разказва Кели. 

През 2011 година Бренда напуска работата, за да изпълни мечтата на живота си - да си построи малка къщичка върху 45 кв. метра на входа на пристанище " Манукау" - второто по големина природно пристанище в Нова Зеландия.   

Зад стените на този товарен контейнер се крие жилище, за което можете само да мечтаете! (СНИМКИ)

"Влюбих се в това място преди няколко години, но не бях готова да го купя. Но когато открих транспортен контейнер за 3 000 австралийски долара, купих този парцел и всичко оживя", казва още младата жена. 

Бренда проектира дома на мечтите си от нулата и го превръща в първата къща контейнер, получила рейтинг на 8 Homestar от Съвета по екологично строителство на Нова Зеландия. 

Строителството на дома мечта струвал на Бренда  120 000 долара. Уникалната къща се състои от два корпуса, боядисани с черна стоманена боя. В нея могат да се поберат до седем души.  

Канадка си купи 4 товарни контейнера, запретна ръкави и създаде истински шедьовър, в който всеки би искал да живее! (СНИМКИ)

"Винаги съм обичал минималистичния начин на живот, затова и много ми допадна идеята за къща от транспортен контейнер", казва домакинята.

Уютният дом на младата дама разполага с всички удобства. Има си напълно оборудвана кухня, всекидневна, баня и спалня, които са разположени в единия 12-метров контейнер. Офисът и допълнителната спалня се намират във втория 6-метров контейнер.

"В къщата ми няма нито една кухина, която да не се използва", признава тя.  

За да се побере всичко необходимо в малкото пространство, Бренда е обзавела дома си с многофункционални мебели, включително ъглов диван с голямо отделение за съхранение, който може да се превърне в двоен разтегателен диван; легло на стената, което може да се използва както маса и преносим шкаф, който може да служи като преграда.  

Тази жена живее в товарен контейнер от 10 кв. м., но когато погледнете вътре... (СНИМКИ)

Къщичката й разполага и с просторна (30 кв.м.) покрита тераса, построена извън жилищната зона.

Домът на Бренда е оборудван със слънчеви панели на покрива, инсталация за събиране на дъждовна вода и други устройства. Водата, която се стича от покрива, тя използва за чистене и за тоалетната, което намалява разходите й с до 45%.

Бренда е внедрила и система за преработка на отпадъците. Мръсните води от дома й се събират в голям зелен резервоар. В него има тигрови червеи, които преработват водата. 

"Това са истински малки вълшебници на майката природа. Когато е нужно - спят зимен сън, а когато имат източник на храна, започват да се размножават", обяснява Бренда. 

На пръв поглед това е най-обикновен жълт камион, но зад стените му се крие огромна тайна (СНИМКИ)

Има и втори голям резервоар за мръсна вода, който почиства отпадъците от съдомиялната машина, тъй като използваните за почистване препарати са вредни за червеите. 

"Тази къща ми даде много предимства - сметките ми за миналия месец бяха 2 долара, боклукът се рециклира, а поддръжката е много ниска. В същото време могат да ми гостуват седем човека", казва щастливата домакиня. 

Докато проектира и създава малкия си дом, Бренда научава страшно много неща. Благодарение на натрупания опита почитателката на малки пространства основава собствена компания за дизайн на къщи от контейнери. 

На пръв поглед това е най-обикновен стар автобус, но когато погледнете вътре, ще останете без думи! (СНИМКИ)

"През това време научих какво работи и какво не, когато става дума за малки помещения. Ще бъдете изненадани от това как едно малко пространство може да се превърне в обитаем модерен дом с всички удобства. Размерът не означава компромис!", пише Бренда на сайта на компанията си. 

„Преимуществата на транспортните контейнери са огромни. Те не само са устойчиви на пожари, земетресения и урагани, но и са достъпни, лесни за транспортиране, изискват минимална основа и са екологични, защото са изработени от рециклирана стомана" отбеляза Бренда.

Ето и няколко съвета от Бренда Кели, в случай че сте се впечатлили от творението й и смятате да си построите свой собствен дом от контейнери: 

По-изгодно е първо да купите мебелите. Така ще можете да подредите всичко в съответствие с това, което вече имате. 

Младо семейство си направи приказен дом от два стари жп вагона (СНИМКИ)

Когато става дума за дизайна, търсете нестандартни решения и се отървете от предразсъдъците.

Купувайте мултифункционални мебели и се откажете от всичко, което няма да ви е нужно. 

Имайте предвид, че нещата са достъпни, но не са много евтини. "Отне ми известно време, за да го разбера, признава Бренда. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

taka e

taka e 19.05.2019 16:45

Отслабни без никакви усилия с диетичния спрей !Намалява апетита и подтиска чувството на глад така помага да свалиш бързо илишните килограми ! Научи повече к :http://bit.ly/2DDbBNt