logo

Не е за вярване какво ще се случи, ако преди чистене сварите малко дафинов лист

Не е за вярване какво ще се случи, ако преди чистене сварите малко дафинов лист

За да предпазят себе си и семействата си, когато става въпрос за пране и почистване, умните домакини предпочитат да използват народни средства

Въпреки че в днешно време магазините предлагат огромен избор от препарати за почистване, умните домакини се опитват да използват такива продукти възможно най-малко.

Те определено са ефективни, но съставът им е доста притеснителен. Все пак съдържат много вещества, които са вредни за здравето. 

Битовата химия не се измива напълно от повърхностите и колкото и да се опитвате, все пак от тези средства се образува тънък слой, който с течение на времето се изпарява и сте принудени да дишате всичко това.

Фурната се чисти сама с този трик ВИДЕО

Ето защо, за да предпазят себе си и семействата си, когато става въпрос за пране и почистване, умните домакини предпочитат да използват народни средства, които са научили от своите майки, баби и свекърви. Те са безопасни и по отношение на ефективността не са по-лоши от тези от магазина.

Някои дами полират стъклата и огледалата до блясък с нишесте, други използват кислородна вода за избелване на тъкани, а с оцет се отърва от неприятните миризми.

Друг верен помощник, без който не могат, е дафиновият лист.  

Той съдържа голямо количество етерични масла. Затова изобщо не е случайно, че нашите предци са го използвали като лекарство, успокоително средство и дори в борбата с насекомите.

Дафиновият лист може да се използва и в домакинството. 

За да изпълните дома си с приятен аромат, сложете тенджера с една чаша вода на котлона. В тази вода за няколко часа се варят 3-4 дафинови листа. През това време целият апартамент се изпълва с приятен аромат. Чудесна алтернатива на скъпите ароматизатори от магазина. 

Пералнята ви свети за секунди, тайната е в този метод

Ако обичате силните аромати, към водата може да добавите малко ванилин или канела.

Както вече споменахме, дафиновите листа са много подходящо средство и срещу насекоми. За да се отървете от неприятните гадинки, просто трябва да сложите няколко листа на мястото, където сте ги забелязали. 

За профилактика може да поставите по няколко дафинови листа в кутиите със зърнени храни.

Дафиновият лист може да абсорбира и неприятните миризми. Затова е добре да сложите няколко листа край котешката тоалетна или на други "опасни" места.

Ако в стаята усещате неприятна миризма, просто запалете един дафиновия лист. Той бавно ще тлее и ще придаде приятен тръпчив аромат на зеленина.  

За да поддържате килима мек и чист, също може да използвате дафинов лист. Сложете 2-3 листа в 500 мл. вода и оставете да поврат на слаб огън за 10-15 минути. Може също така да добавите пъпка от карамфил.

Лесен трик с тоалетната чиния спестява куп пари

След това трябва да охладите разтвора, да го излеете в пластмасова бутилка с пулверизатор и да напръскате повърхността на килима равномерно. Оставете да подейства 10-15 минути, а след това го минете с прахосмукачка. 

След тази процедура по килима няма да има акари, той ще ухае добре и ще бъде по-мек. Може да обработвате повърхностите на всеки 2 седмици, а ако ви остане разтвор, го добавете към водата за измиване на пода. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай