Не искате да губите ценно време в почистване на дома си? С тези 5 трика всичко ще се превърне в детска игра

Не искате да губите ценно време в почистване на дома си? С тези 5 трика всичко ще се превърне в детска игра

Въпреки че живеем в съвременен и еманципиран свят, почистването на дома все още се смята за женска работа. А в забързаното си и натоварено ежедневие нито една дама не иска да губи много време, привеждайки нещата в къщата в ред.  Докато избърше праха, мине с прахосмукачката и измие, и денят си е отишъл. 

Ако се научите правилно да разпределяте времето си, ще можете да поддържате дома си чист, без да губите часове от ценното си време. Специално за вас събрахме няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете таз цел. 

Не чистете през ден 

Опитът показва, че ако непрекъснато правим "междинно почистване", губим много повече време, отколкото сме планирали. Тук да избърша, там да подредя и отново е минал цял час. Отделяйте повече време веднъж седмично за цялостно почистване, като се постараете това да не ви отнеме целия ден.

Първоначално изхвърляйте ненужното 

За много хора изхвърлянето на боклука е синоним на чистене, но  в действителност е много по-ефективно да се отървете от натрупаните боклуци, преди да се захванете с чистене. Така всичко останало ще бъде много по-лесно и най-важното - няма да ви отнеме много време!

Използвайте времето за паралелно изпълнение на задачи 

Дори не забелязваме колко много време губим в чакане - чакаме водата да заври, кафето да стане готово.. А цялото това губене на време може да се използва. Докато чакате, може да измиете чиниите, да изчистите микровълновата или кухненския плот. 

Не действайте хаотично 

Ако почиствате каквото ви попадне, може да загубите много време, затова трябва да следвате някои основни принципи. Винаги започвайте отгоре надолу: първо избършете праха от мебелите, след това трохите от масата, чак след това минете с прахосмукачката и измийте пода. Ако първо грабнете мопа, ще ви се наложи още няколко пъти да минавате отново и отново падналите трохи и прах и в крайна сметка ще загубите много време. 

Започнете почистването от стаите и завършете с коридора. Така няма да разнасяте мръсотията из цялата къща. 

Използвайте ефективно битовата техника

В днешно време всяка домакиня разполага с прахосмукачка, пералня и други помощници. Но не забравяйте, че модерните уреди не стоят неподвижни. Например, електрическата метла на пръв поглед може да ви изглежда безсмислена играчка, но ще ви спести много време и бързо ще почисти пода. За разлика от прахосмукачката, тя не изисква дълъг монтаж и отпускане на кабела, защото повечето модели са с акумулаторни батерии.

Благодарение на тези прости съвети почистването ще стане по-ефективно, а вие ще си осигурите повече време за приятни занимания. Освен това ще си спестите и средства за скъпа битова химия или фирма за почистване. /jenata.blitz.bg
 

 

Коментирай