logo

Не знаехте: 10 неща в къщата, които трябва да чистите всяка седмица

Не знаехте: 10 неща в къщата, които трябва да чистите всяка седмица

Ако искате да имате прекрасно жилище, това е новата ви домашна библия

Тайната на опитните домакини, на чиито домове всъщност можем да се възхищаваме, е че си имат график за почистване, от който става ясно какви неща трябва да се мият в дома всяка седмица.

Спазвайте го и ще поддържате дома си чист и спретнат и ще предотвратите разпространението на микрови и бактерии в дома.

Гарантираме ви, че всеки ще ви завижда за мястото, на което живеете, ако спазвате препоръките в следващите редове и почиствате тези места на всеки 10 дни.

Вана, душ

Самата баня или душ кабината зад стъклени врати е потенциално опасно място за разпространение на мухъл. Следователно превантивната поддръжка трябва да се извършва поне веднъж седмично. Използвайте препарати против котлен камък и спрейове за почистване на стъкла.

Повърхности в баня и тоалетна

Когато бактериите растат върху ръба на тоалетната чиния или в мивката, те могат да се разпространят в радиус до два метра от източника. Ето защо повърхностите трябва да се дезинфекцират всяка седмица.

Тоалетна

Специално внимание трябва да се обърне на самата тоалетна - тя изисква основно почистване на всеки 7-10 дни. За да може продуктът да подейства ефективно, нанесете го, разходете с четка на всички места и оставете за 10-15 минути. След това изчеткайте отново и изплакнете с вода - сега всичко е отново чисто и най-важното - хигиенично и безопасно!

Повърхности с прах

За да не развиете алергии вие или хората в домакинството ви, то е важно всяка седмица да почиствате повърхностите с микрофибърна кърпа. Ако използвате специални продукти, може да забавите натрупването на прах по повърхностите.

Огледала

Привеждането им в блясък не отнема много време, ако използвате удобна кърпа от микрофибър - и резултатът, без размазани ръбове и следи от капки, винаги изглежда ефектно.

Килими

Дори и да не се виждат видими замърсявания и малки отпадъци, килимите трябва да се почистват с прахосмукачка на всеки 7-10 дни. Ако е възможно, използвайте специални препарати за мокро почистване на килими. Вашите дробове ще ви благодарят

Смяна на кърпи

Ако използвате кърпа дълго време и забравите да я изсушите старателно след измиване, можете да провокирате появата на гъбички в мокрите власинки. Не пропускайте да вземете различни за лицето, тялото и ръцете – и ги сменяйте всяка седмица.

Чаршафи

Сменяйте ги на всеки 7-10 дни. Върху тях се задържат пот, козметика, а това замърсява кожата. Освен това не забравяйте, че прекарвате почти половината от живота си в леглото, важно е да е винаги свежо.

Под

Не е необходимо всяка седмица да почиствате щателно всеки квадратен сантиметър и да почиствате первазите от прах. Но е лесно да прекарате влажна кърпа или парцал по пода, особено в коридора, в банята и в кухнята – това е задължително. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Леко глуповата

Леко глуповата 26.01.2023 9:29

статия. Като събереш всички активности - трябва да почистваш цялата къща. Което се прави и без ценни, в кавички, съвети.

kriskayl357

kriskayl357 26.01.2023 9:57

В наше село като си измиеш хуйо се брои че си се къпал ...

Аман!

Аман! 28.01.2023 7:50

Журналистиката в БГ покорява все повече и по-нови "висоти".