Във вторник православната църква почита голям празник. Освен че на 26 декември отбелязваме вторият ден на Коледа, християнският празник Събор на Пресвета Богородица.
На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.
Има няколко неща, които е добре да сложите на масата и обичаи които е добре да спазите и през втория ден от Рождество Христово.
Православната църква почита на 26 декември Свети Йосиф Обручник и Цар Давид (Ден на бащата). На този ден се отбелязват освен Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид и също Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.
Свети Иосиф бил от царски род, от дома Давидов и Соломонов, внук Мататов, правнук Елиезеров, син на Иаков по природа, а на Илия по закона за кръвното сродство. Защото дядо му Матат умрял, след като се родил баща му Иаков. А Мататовата жена, майката на Иаков, била взета за жена от Мелхий, от коляното на Натан, син Давидов, и му родила Илия.
За свети Иосиф съществуват различни мнения при западните и при източните християни. Западните казват, че той до самата си кончина бил девственик, като изобщо не бил встъпвал в брак, а източните твърдят, че той имал жена и родил деца.
Така Никифор, древен гръцки историк, следвайки свети Иполит, съобщава, че той се оженил за Саломия; но не мисли (добавя той), че това е същата Саломия, която се намирала във Витлеем и е искала да бабува при неизреченото раждане на Господа; това е била друга Саломия.
Защото тя била сродница на Елисавета и наПресвета Богородица, а тази била дъщеря на Агей, брат на Захария, бащата на Предтеча; а Агей и Захария били синове на свещеника Варахия.
На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.
Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.
„Дойдете – подканя ни Църквата тоя ден – да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!“.
Нарича се събор, защото това означава съборно общо богослужение. Чества се също и паметта на Свети цар Давид като славен родоначалник на Исус Христос и на Свети Яков, брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.
Имен ден празнуват Давид, Давина, Йосиф
Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не трябва да работи.
Именно в този дух от jenata.blitz.bg сме ви подготвили няколко чудесни предложения, които може да сложите на трапезата си през този празничен ден.
Първата рецепта е на известния готвач Иван Звездев, качена на сайта му zvezdev.com. Тя е за Свинско печено с винен сос - врат на фурна с червено вино и зеленчуци. Подходяща е за 12 души и се приготвя за малко повече от 3 часа.
Необходими продукти
2,5 кг. свински врат - цяло парче
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка червен пипер
1/2 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка чубрица (риган)
черен пипер на вкус
1 праз
2 моркова
60 мл. Слънчогледово олио
250 мл. Червено вино Сира
2 супени лъжици доматено пюре
1 скилидка чесън
4 картофа за гарнитура
Начин на приготвяне
1. Месото се осолява от всички страни
2. В купа се смесват брашно, пипер, кимион, чубрица, и червен пипер. С тази смес се натрива месото от всички страни.
3. С готварски конец се стяга за да не се деформира докато се пече.
4. В тава за печене се слагат цели моркови и праз нарязан на две. Месото се поставя върху зеленчуците, така че да не се опира на дъното в тавата.
5. Загрява се олио на висока температура С него се полива месото за да се зачерви. В тавата се слагат няколко картофа, нарязани на едро за гарнитура.
6. Фурната се загрява до 220 С, месото се пече 20 минути, след това се намалява до 150 С и печенето е около 3 часа.
7. С шишче се дупчи и сокът, който излиза трябва да е бистър, което е знак, че месото се опечено.
8. Изпеченото месо се изважда от тавата, морковът и праза се режат на дребно и слагат в касерола задно със соса от печенето, загрява се и се добавя доматено пюре, чесън и вино.
9. Така сосът се вари 10 минути, след това се пасира и прецежда през фина цедка, ако трябва се посолява.
10. Месото се реже на филии и полива със сос.
Второто ни предложение е за шоколадов десерт, който се приготвя изключително лесно и бързо:
Необходими продукти:
6 големи яйца
1/2 чаша захар
200 г натурален шоколад
1/2 чаена лъжичка сол
Този чудесен шоколадов сладкиш се пече на водна баня, а приготвянето му е съвсем лесно. В купа смесете жълтъците, захарта и разтопения на водна баня или в микровълнова фурна шоколад. Бъркайте, докато се получи гладка смес.
В отделна купа разбийте белтъците с половин чаена лъжичка сол. Солта не само ще помогне белтъците да станат на сняг, но ще подчертае вкуса на шоколада. След това внимателно добавете малко от тях към шоколадовата смес.
Разбъркайте и прибавете останалите белтъци. Важно е да бъркате бавно с помощта на лъжица.
Поставете тестото в тавичка за печене, предварително намазана с масло, а нея в по-дълбока тава. Налейте до половината на тавата гореща вода. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-35 минути.
Поръсете сладкиша с пудра захар и сервирайте най-добре с лъжица. Ще видите как шоколадът се е разтопил в пухкавото тесто. По желание добавете и топка сладолед.
Бон апети!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!