logo

Обущар показа лесен трик, с който разваленият цип става като нов ВИДЕО

Обущар показа лесен трик, с който разваленият цип става като нов ВИДЕО

Най-често проблемът възниква заради плъзгача, чиито успоредни пластини в един момент се разхлабват и спират да притискат зъбците достатъчно

Разваленият цип е най-честата причина за смъртта на любимите ни ботуши, якета и раници. След куп напразни опити да го поправим, се налага да се откажем от тях и да ги изхвърлим на боклука.

За щастие, в интернет се появи "лек" за тази напаст. В Instagram обущар показа как разминаващият се цип може да бъде поправен лесно и просто само с няколко движения. 

От лондонското ателие за ремонт на обувки Original Cobblers LTD наскоро споделиха видео, в което майсторът разказва подробно и най-важното - показва, как да отстрани един от най-често срещаните проблеми, които възникват с циповете. 

Познат проблем - плъзгачът се движи трудно, но ципът не се закопчава

Това се случва заради плъзгача, чиито успоредни пластини в крайна сметка се разхлабват и престават да притискат зъбците достатъчно, за да затворят ципа.

За този метод трябва да поставите нещо плътно под плъзгача. Обущарят използвал специална метална стойка за ремонт на обувки. Но вие може да използвате всичко, стига да е в състояние да устои на удара на чука. 

Ще са ви необходими и клещи. 

Със сигурност вече сте опитали да поправите цип с клещи, като първо сте стегнали едната страна, а след това другата. Това е доста често срещан метод и има няколко недостатъка.

На първо място, при стягане на единия край, другият се разхлабва. И второ, централната напречна пластинка на плъзгача се разхлабва и той просто се разпада на две части.  

За да затегнете плъзгача и да го запазите непокътнат, поставете едновременно краищата на клещите върху двата края на плъзгача.

След това остава само да ги ударите с чука, като по този начин стегнете едновременно и двата края на плъзгача.

"В 90% от случаите няма да имате нужда от нов цип, ако всичко със зъбците е наред", казва обущарят във видеото. 

Готово! След тези манипулации ципът започва да се закопчава като нов!

Първоначално компанията публикува видеоклипа в TikTok, където само за три дни видеото събра над 2,3 милиона гледания и над 300 000 харесвания. 

От Original Cobblers LTD споделят, че след качването на видеото много хора са поискали да бъдат качени още клипчета със съвети и трикове за грижа за обувките. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Мандарин

Мандарин 21.03.2021 21:53

И без клещи става. Само с чук. Но единствено ако плъзгачът е метален. Ако е пластмасов се чупи от удара.