logo

Решетката на фурната ще заблести като нова, направите ли това

Решетката на фурната ще заблести като нова, направите ли това

Оказва се, че почистването й не е толкова трудно, колкото много домакини си мислят

Всеки може да чисти с прахосмукачка и да измие пода, но не всеки знае как да поддържа фурната чиста.

С течение на времето тя бързо се покрива с мръсотия и ръжда и в това няма нищо изненадващо. На идеално чистата печка се радват само тези, които не готвят нищо!

Когато приготвяте кулинарните си шедьоври, малки капки мазнина се утаяват по стените на фурната и решетката. А мисълта, че цялата тази мръсотия трябва да се премахне, кара мнозина домакини да потръпват от ужас. 

Място за притеснение няма, защото тайната как решетката да заблести като нова е изключително проста.

От jenata.blitz.bg събрахме за вас пет начина, благодарение на които мисълта как да почистите фурната от натрупваната с години мръсотия никога повече няма да ви притеснява. 

Първият метод определено ще ви изненада с простотата си. В почти всяка кухня има лимонена киселина, но дори и с нея някои домакини продължават да се тормозят и да мислят как да махнат загара от решетката.

Решението е точно пред очите ви! Изсипете пакетче лимонена киселина в чаша вода и разбъркайте. С получената смес намажете решетката, изчакайте около час и я измийте. Ще се изненадате, но това средство наистина помага да се справите със замърсяването.

Мръсните и пожълтели бели маратонки станаха като нови с този трик!

Вторият начин също е доста елементарен. Смесете сода за хляб с вода (сместа трябва да прилича на гъста каша) и намажете с нея ръждивите и мазни места по решетката. Изчакайте около 30-40 минути и изплакнете.

За третия метод ще ви трябват малко повече съставки: сол, сапун за пране и един суров картоф.

Разрежете картофа наполовина и натрийте плоската му страна със сол или сапун. След това използвайте картофа като гъба, с която да натъркате мръсотията. Солта ще реагира с нишестето и ще измие ефективно дори засъхналата мазнина.

Четвъртият начин изглежда малко странен, но това не го прави по-малко ефективен. Неговата тайна съставка е кетчупът.  Просто натъркайте с него ръждата и мазнината и оставете за 30 минути. След това просто изплакнете кетчупа и ще видите, че от мръсотията няма и следа. 

3 трика за това как да изгладим дрехите без да ги гладим

А ако не искате да мажете решетката с кетчуп или нямате лимонена киселина у дома, може да използвате безалкохолна напитка като "Спрайт" или "Кока Кола". Те съдържат фосфорна киселина, която ефективно се бори с мазнините и ръждата.

Намерете подходящ леген или кофа, в който да се събере решетката, напълнете го с напитката и оставете да кисне един ден, след което просто отмийте останалата мръсотия и се насладете на чиста решетка. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Наистина ли

Наистина ли 28.04.2023 16:14

А аз, тъй като съм глупав купувах досега препарат, пръскам фурната, после изплаквам и почиствам с влажна кърпа.