logo

Супер трикчета с лук, които ще облекчат живота ви и ще ви решат куп проблеми

Супер трикчета с лук, които ще облекчат живота ви и ще ви решат куп проблеми

Освен за приготвянето на вкусни ястия и салатки и за засилване на имунитета, той може да се използва и за много други неща в домакинството

Лукът е един от най-евтините „супер зеленчуци“, защото срещу скромна сума получавате куп полезни витамини и хранителни вещества. Затова и изобщо не е изненадващо, че той се радва на огромна популярност по целия свят.

Освен за приготвянето на вкусни ястия и салатки и за засилване на имунитета, той може да се използва и за много други неща в домакинството, и да облекчи значително живота ви.  

Като начало, вместо да използвате химикали, за да почистите скарата, може да използвате този супер зеленчук.

Цял живот сме рязали лука погрешно

Натъркайте загрятата скара с половин глава лук. Влагата и естествените антисептични свойства на зеленчука ще я поддържат чиста. А самият лук, добавен към ястията, ще им придаде страхотен аромат.

Малко лук може да ви помогне и да се избавите от лошата миризма. Колкото и странно да звучи, лукът неутрализира миризмата на мухъл и други неприятни аромати, като ги абсорбира.

Отървете се от неприятната миризма в мазето или шкафа за обувки, като оставите половин глава лук за една нощ. След като миризмата от лука изчезне, от останалите неприятни аромати няма да има и следа. 

Ако върху острието на ножа се е натрупала ръжда, срежете с него една глава необелен лук. След няколко движения по ножа няма да има никакви петна. 

Трик: Как да развържем възел на найлонова торбичка ВИДЕО

Няма по-добро средство за полиране на метал от сока от този зеленчук. Смелете няколко парчета лук в блендера и разредете получената каша с вода. Навлажнете с разтвора мека кърпа и изтъркайте металните повърхности с нея, след това полирайте със суха и чиста кърпа.

Ако в дома ви има мравки, можете лесно да се отървете от неканените гости, като поставите на местата, където са най-много, малко нарязан лук. Мравките просто не могат да го понасят!

Между другото, комарите също ненавиждат миризмата му. Ако ви предстои излет сред природата, просто натъркайте ръцете и краката си с малко лук и хапещите насекоми няма да посмеят да се приближат до вас.  

С малко лук може да предотвратите покриването на предното стъкло на колата с лед в мразовитите утрини. За целта вечерта натъркайте стъклото с лук. 

Цял живот сме слагали плика за боклук в кофата за смет погрешно! СНИМКИ

Ако искате разрязаното вече авокадо да не потъмнява, просто сложете няколко глави лук до него. С тях ще възпрепятствате окисляването, а зелената мека част няма да стане кафява. Дори горният слой да промени цвета си, вътрешността ще остане красива и светла.

За да станат пържените ви яйца идеално кръгли, нарежете лука на пръстени и ги използвайте при приготвянето. Така хем ще имате яйца с идеална кръгла форма, хем ще им придадете лек и приятен вкус. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай