В неделя е Великден - най-големият и светъл празник за православните християни.
В християнската религия на Възкресение Христово се чества връщането на Иисус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.
Празникът е подвижен и се чества в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние.
Празникът води началото си още от древността.
На Великден християните отбелязват възкръсването на Иисус Христос, което е на третия ден след като е разпънат на кръста и погребан. След това той се появява пред Мария Магдалена и апостолите.
Възкресение Христово се отбелязва и от Католическата и Протестантската църква. Великден е празник с подвижна дата, тъй като зависи от първия ден на Страстната седмица. Формулата за нейното изчисление е еднаква за източната и западната църква.
Ако Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на Страстната седмица.
Църковното пролетно равноденствие е на 21 март. Това ограничение е въведено, за да няма два пъти Великден в период от една календарна година (което е възможно при Пасхата).
През 325 година на Никейския събор е взето решение „Великден да се празнува първата неделя след пролетното пълнолуние“.
Великденската служба започва в събота срещу неделя, като хората отиват в църквата, за да запалят свещ. Точно в полунощ започва и тържествената литургия, на която се взема огън от свещеника и храма се обикаля три пъти.
Счита се, че колкото пъти изгасне свещта, толкова гряха има човека. Тя трябва да се занесе до дома мълчешком. Всички се поздравяват с „Христос Воскресе“ и отговарят с „Воистина воскресе“.
Великден се празнува в продължение на три дни.
Сутринта в неделя отново се ходи на черква за тържествената великденска литургия, след което идва ред на празничната трапеза, около която се събира цялото семейство.
На нея най-напред се разчупва обредния хляб от най-възрастния в дома на толкова парчета, колкото са хората в семейството, като задължително се оставя къшей хляб и за Бога.
Деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината.
На Великден всички обличат нови дрехи. Играе се и първото хоро след Сирни Заговезни. То е буйно и весело и е израз на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата в победата на доброто над злото.
След обяд на Великден идва ред на обичая „люленки“. Всички моми отиват на място, където има високо дърво и се люлеят за здраве. Тук идват и момците и всеки гледа да се полюлее, за да се предпази от змейове и болести.
Великденската трапеза е богато украсена, като на нея присъстват козунаци и писани яйца. В повечето краища на страната задължително присъства агнешко месо.
Освен обредните хлябове и красивите писани яйца, на трапезата за Великден, предците ни слагали още баница, мекици, кокошка с лук, „старец“, саздърма, печена луканка.
Имен ден празнуват всички носещи имената Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.
Поверия за Великден
Червено яйце се слага в люлката на новородено, за да го пази от зли сили и „лоши очи”. Черупките от червените яйца са лечебни и се ползват против уроки.
Българите вярвали, че по яйцето оставено пред иконата, на следващата година се гадае. Ако яйцето е пълно и не мирише, годината, която идва, ще е добра. Ако е празно и мирише лошо, очаква се трудна година.
И тъй като на празничната трапеза задължително трябва да има козунак и агнешко, от jenata.blitz.bg ви предлагаме две уникални рецепти, на които попаднахме в gotvach.bg.
Козунак на конци по стара българска рецепта
Списък с продукти:
брашно - 1 кг
яйца - 6 бр.
прясно мляко - 200 мл
олио - 200 г
захар - 300 г
мая - 21 г прясна
сол - 1 ч.л.
ванилия - 4 бр.
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се затопля леко, добавя се 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята, която е натрошена на ситно. Бърка се периодично, за да не остане неразтворени мая и брашно.
Изчаква се маята да се активира и да започне да шупва.
Бърка се с дървена лъжица.
На две яйца се отделят жълтъците от белтъците, като белтъците с останалите яйца се разбират на пяна с телена бъркалка.
Прибавя се захарта и бъркането продължава до полуразтапянето на захарта. Прибавят се олиото, което е леко затоплено, на тънка струя при продължително бъркане. Прибавя се ванилията и се разбърква много добре.
Брашното се пресява в тавата за месене. Прибавя се солта и се разбърква. В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйчената смес.
Замесва се средно меко тесто. Оставя се да си почине 10 мин, след което се премесва. Това се повтаря 1.30 часа, след което тестото се оставя 30 мин да втаса.
Тестото се разделя на четири равни части. От всяка част се оформят три фитила, които се разточват на тънка кора, която се навива отново на фитил.
От всеки три фитила се сплитат 4 бр. козунака, които се слагат в съда за печене върху хартия. Оставя се да втаса 30 мин, след което се намазват с жълтък и се посипват със захар.
Печете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Агнешко с мед
Списък с продукти:
агнешки бут - 1 бр
соев сос - 4 с.л. тъмен
червен пипер - 2 ч.л.
мед - 2 с.л. пчелен
олио - 4 с.л.
сол и черен пипер
бахар - 2 зрънца счукан
чили - сос на вкус
девесил - 4 - 5 стръка
розмарин - 2 стръка
Начин на приготвяне:
Агнешкото направете на големи парчета и ги подредете в тава. Полейте със струйка мазнина и раздрусайте тавата. Всяко парче натъркайте леко със сол.
Соевия сос, меда, олиото, черен пипер на вкус, червения пипер, счукания бахар и чили соса пасирайте или разбъркайте, докато се получи гладка паста. Ако е много гъста, разредете с няколко с.л. червено вино.
С тази паста и с помощта на четка намажете обилно и отвсякъде месото. Оставете да се маринова за 2 часа, след което отгоре разпределете стръковете девесил и розмарин.
Долейте вода до половината на месото, покрийте с алуминиево фолио и сложете да се пече в загряна силна фурна за около 2-3 часа.
Хубав празник и да ви е сладко!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!