logo

Тези прости тайни за чисто и искрящо пране научихме от служителите в 5-звездните хотели! Тествайте ги и няма да съжалявате!

Тези прости тайни за чисто и искрящо пране научихме от служителите в 5-звездните хотели! Тествайте ги и няма да съжалявате!

Използвате най-скъпите перилни препарати, но прането ви не е толкова чисто, колкото ви се иска? Опитали сте всичко, но всеки път откривате по някое досадно петънце, което съсипва любимата ви блуза?

Днес ще ви разкрием няколко малки тайни от кухнята на  големите лъскави хотели, с които прането придобива безупречен вид. 

Натоварване на пералнята машина

Идеалният вариант е да натоварите пералнята на 80%. Ако я натъпчете с много дрехи, те няма да се изперат по желания от вас начин. Когато в барабана има прекалено малко неща, те бързо ще станат неизползваеми заради механичното въздействие, на което са подложени по време на пране. 

Температура на водата

Температура в интервала 40-60 градуса се смята за оптимална за дезинфекция и премахване на замърсявания. Прането в студена вода не позволява бактериите и акарите по спалното бельо и кърпите да бъдат унищожени, а горещата вода вреди на тъканите. 

Препарати за пране

В луксозните хотели прибавят към праха за пране и бял оцет. Сложете 100 мл. от киселата течност при изплакването, за да направите прането си бяло и меко.

Борба с петната 

Пресните петна от масло посипете с подсладител или нишесте, а след това изперете. 

Следите от доматен сок или сос може да отстраните с аерозолния препарат WD-40. Нанесете го върху петното и го оставете да действа  5-10 минути, след което изперете в студена вода.

Ако за 1 час накиснете дрехите във вода, в която предварително сте сложили и сол (1 супена лъжица на 1 л. вода), а след това изперете, ще се избавите от досадните петна от вино и кафе. 

Содата пък ще направи пожълтелите ви дрехи отново бели и ще ги избави от неприятната миризма. Добавете половин мерителна чаша сода към праха за пране или домашния сапун и изперете в гореща вода. 

Сушене

Експертите съветват по възможност да сушите дрехите на открити пространства под слънчевите лъчи. Но ако сте принудени да използвате сушилня, сложете в барабана една топка за тенис. Благодарение на нея кърпите ви ще са меки и пухкави. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай

алф

алф 28.07.2018 16:40

просто бельото си го купуваш кафяво

сойка присмехулка

сойка присмехулка 29.07.2018 23:34

Аз се чудех защо в някои хотели хавлиените кърпи миришат на кисело, от оцета било. Никак не е приятно.