Днес микровълновата фурна е незаменима в кухнята и е притежание на всяко едно домакинство. Едва ли има семейство, което да може ез микровълнова в модерното ни общество, а една от причините, е че тя е изключително удобна.
С 4 лесни стъпки ще преобразите кухнята напълно!
Не всички видове храни обаче може да се слагат в микровълновата фурна. Защо? Отговорът е лесен.
Някои храни не трябва да се поставят в микровълновата, а причината е, че могат да образуват патогенни микроорганизмни, с които да навредят на здравето ни. В следващите редове ще ви разкрием каква храна не бива в никакъв случай да загрявате в микровълновата.
Никога не слагайте пари на тези места в дома си, ще станете бедни
Месни полуфабрикати
В състава си те имат голямо количество консерванти и химикали (с тяхна помощ продуктите могат да запазят годността си дълго време). Когато се поставят в микровълновата, тези вещества отделят окислен холестерол. Това може да причини исхемична болест на сърцето.
Яйца
Ако сварени или сурови яйца с черупката биват поставени в микровълнова, то те може да експлодират. Това се дължи на бързото нагряване. Поради него в черупката се образува пара. Когато черупката вече не издържа на натиска, резултатът е истински „фойерверк“.
Месо и риба
Суровото месо и риба съдържат високи нива на опасни за човешкото здраве бактерии. Размразяването в микровълнова фурна създава условия за тяхното интензивно размножаване и растеж.
За безопасно размразяване на месо и риба използвайте купа с гореща вода.
Цвекло
Силно се препоръчва да не поставяте цвекло в микровълновата. Този зеленчук съдържа нитрати, които под въздействието на висока температура стават канцерогенни.
Мляко, млечни продукти
За да загреете правилно млечните продукти, като същевременно запазите ползите, се нуждаете от водна баня. От нагряване в микровълнова фурна всички полезни вещества ще изчезнат от млякото. Структурата на протеиновите съединения ще се промени, почти 90% от витамините ще се изпарят.
Варени картофи
Не е препоръчително затоплянето на картофи в микровълновата. Това е така, защото микровълните вълни влияят на структурата на нишестето, променяйки го. В резултат на това се образуват тежки изомери, които трудно се усвояват от организма и силно натоварват панкреаса.
Кърма
Загряването на кърмата в микровълновата може да унищожи имуностимулиращите протеини, а това от своя страна значително ще намали нейната полезност. В допълнение, млякото може да се нагрее неравномерно, което може да бъде опасно за кърмачето.
Зърнени храни, ястия с ориз
Загряването на зърнените храни в микровълновата ще напълни храната с канцерогени.
Натурален мед
Този продукт изобщо не понася високи температури. При нагряване над 40°C 80% от важните свойства се губят. Медът се препоръчва да се нагрява на водна баня. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!