logo

Топ 7 тенденции в интериорния дизайн на кухните през 2023г

Топ 7 тенденции в интериорния дизайн на кухните през 2023г

Често хората се въздържат от промени или цялостен редизайн на кухнята си. Това е така, защото много хора се притесняват, че обновяването на кухнята ще бъде скъпо и отнемащо време начинание. Всъщност това изобщо не е задължително.

Има много неща, които могат да се направят бързо и лесно, за да обновите интериорния дизайн и функционалността на вашата кухня. Идеалният момент да се поинтересувате от тенденциите в интериорния дизайн на кухните през 2023 е ако се планира ремонт на кухня, това също е отличен момент да помислите и за тези нови тенденции в кухнята.

Ако сте решили все пак, че вече е време да направите този дълго отлаган ремонт, тогава именно сега е момента да помислите да искате да следвате новите тенденции в интериорния дизайн на кухните през 2023. За да ви помогнем и да ви запознаем с тях, заедно с интериорният дизайнер на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева, ще ви запознаем с актуалните трендове в обзавеждането на кухните през тази година.

ТОП 7 НА ТЕНДЕНЦИИТЕ В КУХНИТЕ ПРЕЗ 2023Г.

Тенденция 1: Цветна естетика

За тези, които обичат да готвят, кухнята е едно от най-важните места в къщата. Подходящите цветове са важни освен за доброто настроение, така и за добрия интериор. Можете да изберете цветове и дизайни, които ви карат да се чувствате позитивни. Актуални цветове за кухнята през тази година са сини, зелени и неутрални. Интериорните дизайнери ще залагат на кухни с кралско синьо и тъмносиньо – което продължава да е популярно – както и нюанси на  зеленото, а също и по-топли земни цветове.

Тенденция 2: Кухненски остров в различен цвят

Ако търсите по-различен и цветен дизайн на вашите кухни, тогава добавете повече цвят във вашите шкафове. Бъдете в крак с актуалните тенденции за кухните през 2023 година като заложите на цветни шкафове. Също така ако разполагате с достатъчно голямо пространство спокойно можете да добавите по-големи плотове или остров. Цветните плотове, комбинирани с модерен 'остров' в различен цвят от кухнята е възможност да се сдобиете както с красива така и с функционална кухнята, в която всеки сантиметър ще бъде оползотворен максимално добре.

Тенденция 3: Смесени материали и текстури

Съчетаването на цветовете в кухнята не е особено трудно, стига да се съобразите с нюансите, които ви харесват и ви карат да се чувстваме комфортно и удобно. Може да използвате семпли цветове, в съчетание с метални или бронзови аксесоари, като дръжки на кухненските вратички, лампи над острова за акцент.  

Тенденция 4: Използвайте мрамор в кухнята

Един от любимите елементи в кухните през последното десетилетие е кварцът, заради неговата издръжливост и многостранни приложения. Но през 2023 г. много собственици на жилища избират мрамор и най-вече неговите имитации. Той е харесван, заради красивите и драматични жилки, които са много популярни заради ефекта на висок контраст. Мраморът е материал, който може да се използва в кухнята като плот, гръб и част от острова.

Тенденция 5: Отворени рафтове

Винаги е трудно да подредиш всичко в кухнята. Истинско предизвикателство е да събереш всичко необходимо на малко пространство и винаги да е лесно да го използваш. Отворените рафтове правят кухнята по-просторна и са идеални за съхранение на красиви съдове, малки бурканчета с подправки или книги и тетрадки със семейни рецепти. Факт е, че тези рафтове изискват постоянна поддръжка, но си заслужават!

Тенденция 6: По-голям кухненски остров

Това е една тенденция, която наистина издържа изпитанието на времето и не изглежда да отшуми. Кухненският остров става все по-популярен с течение на годините. Сега, вместо масата за хранене, мнозина избират да увеличат своя кухненски остров, превръщайки го в събирателна точка на дома. Те са разработени така, че да има както зона за готвене, така и зона за хранене.

Тенденция 7: Мебели с овални форми

Мебелите с меки овални форми ще продължат да бъдат в тенденция през 2023 г. Извитите архитектурни детайли се използват за смекчаване на строгите линии, което води до по-непринудена и домашна среда. Извивките могат да бъдат включени чрез форми в заоблени кухненски плотове и извити шкафове.

Домашен декор с извивки или меки кръгли мотиви и шарки също ще се използва за създаване на подобно въздействие, като кръгли огледала, заоблени дивани и холни маси.

Снимки: Евгени Иванов