logo

Това растение е тих убиец, бързо го изхвърлете от спалнята!

Това растение е тих убиец, бързо го изхвърлете от спалнята!

Дървото на парите живее в почти всяка къща, но не всеки знае колко опасно е всъщност

Едно от най-популярните стайни растения е дървото на парите. Хората красят домовете си с него, защото вярват, че ако се грижат всеотдайно за него, то непрекъснато ще увеличава богатството им.

Въпреки че всички се надпреварват да казват колко добре е да го имате в жилището си, определено е добре да знаете какъв тих убиец се е настанил в къщата ви. 

Дървото на парите има повече от 200 вида, като най-често срещаният е Crassula ovata. Често го наричат "тихият убиец" и това не е просто мистично наименование.

Работата е там, че красулата е отровно растение. Листата й съдържат арсен - една от най-силните естествени отрови. И ако възрастните са в състояние да контролират контактите си с това растение, то за децата и домашните любимци едно взаимодействие с него може да доведе до отравяне. 

Тези 5 растения привличат парите и пазят от зли очи!

Основните симптоми на отравяне от дървото на парите са повръщане, виене на свят, диария, жажда, загуба на съзнание, проблеми с координацията на движенията и остри болки в корема. Самолечението в този случай няма да помогне и затова е най-добре възможно най-бързо да отидете на лекар.

За да избегнете отрицателното му въздействие, си струва да запомните къде не трябва да го държите. Отравянето от него може да бъде пасивно (когато отровата засяга тялото в малки дози). В този случай може да почувствате леко замайване или да загубите апетит.

За да се предпазите от негативното влияние на дървото на парите, по-добре не го отглеждайте в стая, в която прекарвате много време. 

Отговорът на въпроса може ли да държите растението в спалнята или в кухнята е очевиден - не. В спалнята то ще ви вреди постепенно, а в кухнята може да доведе до остро отравяне. 

Ако обаче сърце не ви дава да се откажете от дървото на парите и да го изхвърлите, от jenata.blitz.bg ще ви дадем три важни съвета за отглеждането му.

На първо място, по-добре е да се грижите за дървото на парите с ръкавици. Второ - уверете се, че децата и животните нямат достъп до растението. И трето - при топло време дървото на парите се чувства много добре на балкона. А това допълнително минимизира риска от отравяне. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

123

123 08.06.2023 16:05

Нищо лошо не се е случило с отглеждането на това растение! Имах го повече от 15 години, стана като ниско дръвче и всяка година започваше да цъфти през есента с красиви малки бели цветчета на снопчета като звездички. Измръзна ми една зима, защото го махнах от хола заради елхата.

пора

пора 09.06.2023 18:33

глупости

DonDomat

DonDomat 10.06.2023 7:38

Да държиш каквото и да било разстение в затворено помещение и най-абсурдното в спалня,си е чиста глупост!

сватята

сватята 10.06.2023 8:37

Някъде четох,че луканка и пушен свински бут са изключително вредни за бедните.Летене то със самолет и кораб -също.

Ваня

Ваня 10.06.2023 9:25

Пълни глупости.И не се казва дървото на парите ,а на живота.Но който за каквото мисли.Не го държа ,за да ми донесе пари!Смешно е.Кой го изследва?

Нещастници

Нещастници 10.06.2023 17:09

Щом помага за загуба на апетит, ще си го сложа на масата. Ако убива и желанието за пиене, това е моето растение. Ще се наложи да ям без апетит и да пия без желание.