logo

Традиция: Каква е бабината рецепта за чудна питка за Бъдни вечер

Традиция: Каква е бабината рецепта за чудна питка за Бъдни вечер

Важно е брашното да е осято 3 пъти

Как се приготвя традиционната в миналото пита за Бъдни вечер демонстрира по време на Коледната трапеза в Димитровград Минка Илева от село Крум, пише haskovo.live.

Тази вкусна салатка промени изцяло мнението ми за цвеклото!

Тя разказва, че знае рецептата от баба си. За питката, която трябва задължително да присъства на трапезата на 24 декември брашното трябва да бъде отсято 3 пъти.

После се прави кладенче, където се слага хладка вода и се започва месене и разточване.

Всички полудяха по „Изумрудената салата” (СНИМКИ)

Важна е украсата на питката. От горния край се прави кръст, за да пази Господ къщата и стопаните в нея. Долу се поставя ралото, което символизира трудолюбието, а от двете страни на обредния хряб се прави грозд и квачка с пиленца.

Те символизират плодородие и много животни в къщата. От тесто се оформя и слънце, украсява се с орехи. После питката трябва да престои 20 минути и се пече.

Трябват ви само няколко минути, за да шашнете всички с вкусна салата

Минка Илева разказва, че традицията повеля на Бъдни вечер питката да се разчупи от най-стария човек в къщата. Казва се молитва, а майката поставя парче от хляба пред иконата на Богородица. Най-голям късметлия ще е този, на който се падне скритата в питката паричка.

86 пити, баници, масленици, обредни хлябове бяха изложени в тазгодишното издание на Коледната трапеза в Димитровград. Характерните за Рождество Христово ястия бяха приготвени от 86 участници.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай