Три фундаментални грешки, които често допускаме при оформянето на интериора

Три фундаментални грешки, които често допускаме при оформянето на интериора

При оформянето на външния вид на едно помещение си има множество тънкости. Три от тях са изключително важни. Обзавеждайки една стая, винаги трябва да следим в нея да има хармония, баланс и контраст. 

Обърнете внимание на тези три неща и всяко помещение в дома ви ще изглежда още по-стилно и ефектно. 

Няма баланс между отделните детайли 

Когато работите с различни цветове и форми в едно помещение, трябва да намерите идеалния баланс между тях. При оформянето на пространството трябва да използвате както неутрални нюанси, които позволяват на окото да си почине, така и ярки цветове, които отделят ефектните детайли и създават изящни акценти.  

Същото правило важи и за формите. Използването на предмети с изключително ясни форми, например правоъгълни или овални, ще направи пространството скучно. Комбинирайте различните форми в равни пропорции или акцентирайте върху един от цветовете. Така помещението ще стане много по-интересно от визуална гледна точка.  

Всяка стая изглежда като отделен свят

Домът ви е едно цяло и въпреки че всяко едно помещение си има своите функции, те трябва да комуникират по между си хармонично. Тази цялост може да се поддържа с общ цвят, форма или материали. 

Например, ограничете се до един материал при подовата настилка или една тема, която да присъства във всички помещения. Не е задължително да се придържате към една и съща цветова гама във всички стаи, но ако в едната стая внесете няколко цветни акцента от другата,  ще успеете да създадете този плавен преход, за който говорим.  

Няма контраст в дизайна

Ако всички помещения в дома ви изглеждат еднакво, като от страница на някой каталог, това много често изглежда скучно. Тази грешка може да се поправи много лесно, само трябва да внесете лек контраст в интериора.

Можете да оживите цветовата гама с една акцентна стена, ярък килим на фигури, поднос с декоративни предмети с интересна форма, картина или скулптура. Това е много просто и не изисква големи разходи. /jenata.blitz.bg

Коментирай