В четвъртък свършват "мръсните дни"! На трапезата трябва да има от тези гозби, а традициите повеляват...

Традиционният празничен ритуал повелява чрез силата на кръста земята да се изчисти от бродещите в некръстеното време същества от отвъдното и да се подготви за кръщението

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/v-cetvrtk-svrsvat-mrsnite-dni-na-trapezata-tryabva-da-ima-ot-tezi-gozbi-a-tradiciite-povelyavat Jenata.blitz.bg
В четвъртък свършват "мръсните дни"! На трапезата трябва да има от тези гозби, а традициите повеляват...

След два дни - на 5 януари, отбелязваме първия голям християнски празник за годината – Попова Коледа или т.нар. Зимен Кръстовден.

Празникът затваря цикъла на „мръсните дни“, които започват всяка година от 25 декември и продължават до 5 януари. Според християнството това са дните, в които новороденият Исус Христос все още не е бил кръстен.

Традиционният празничен ритуал повелява чрез силата на кръста земята да се изчисти от бродещите в некръстеното време същества от отвъдното и да се подготви за кръщението.

Сутринта свещеникът поставя кръста в осветената вода, за да я покръсти, а после започва да обикаля къщите, за да ги поръси с китка босилек. Ако китката замръзне, годината ще бъде плодородна. Вярва се, че по този начин се прогонват болестите от домовете.

Стопаните трябва да сложат по паричка в котлето на отчето за благодарност. Минавайки през къщите, свещеникът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март.

Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината. 

Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито "водни имена" на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне.

Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по домовете ходят "совойници". Те са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни наричат за здраве и късмет всеки в семейството.

Придружени са подобно на коледарите от по-малки момичета, които носят торбите с подаръците, с които са дарени совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук.

На Попова Коледа имен ден празнуват Кръстьо, Кръстана и техните производни имена.

Трапезата на празника е постна: боб, постно зеле, постни сърми, плодове. На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

За да се приготвите за празника, ви предлагаме и няколко рецепти, които взаимствахме от gotvach.bg:

Боб яхния в гювеч

Необходими продукти: 

боб - 500 г
лук - 2 глави
чесън - 4 - 5 скилидки

чушки - 2 бр. сухи, сладки
моркови - 2 бр.
домати - 400 г

бульон - 2 бр. зеленчукови
зехтин - 5 - 6 с.л.
червен пипер

джоджен
чубрица
подправки - Балканска ръсеница

сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол

Начин на приготвяне: 

Бобът се накисва от предната вечер във вода. Слага се да се вари и като кипне, се слага една лъжичка сода бикарбонат и се вари 10 мин. После се измивам хубаво и се прехвърля в гювеч.

Добавя се зехтин, 2 наситнени глави лук, 2 моркова, няколко скилидки чесън, 2 сушени сладки чушки, начупени, 2 зеленчукови бульона, 400 г домати на кубчета, джоджен, чубрица, подправка Балканска ръсеница, червен пипер, сол на вкус.

Разбърква се всичко хубаво и се долива вода, докато покрие боба. Пече се на 120 градуса 4 часа.

Питка с пара: 

Необходими продукти: 

брашно - 2 1/2 ч.ч.
олио - 2 - 3 с.л.
сол - 1 ч.л.

мед - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1 равна с.л.
оцет - 2 с.л.
вода - от 1/2 до 1 ч.ч. хладка

Начин на приготвяне: 

В дълбока купа в брашното се прави кладенче и се слага солта, меда, олиото. В чаша се гаси содата с оцета и се долива с хладичка вода. Изсипва се при брашното и се замесва мекичко тесто. Ако трябва, се долива още малко вода. Тестото се оставя да почине 15 минути.

По желание от тестото се заделя малка топка за декорация на питката. 

Отгоре се декорира с желаните фигурки от заделеното тесто, като предварително с четка се напръсква в сода, за да не се отлепят и деформират при печенето. Намазва се с олио и е готова за печене.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. След като се извади се поръсва с малко студена вода и се завива с кърпа да си обиколи нивката!

Печено постно зеле

Списък с продукти: 

зеле - 1 кг
домати - 2 бр.
олио - 5 - 6 с.л.

чесън - 2 - 3 скилидки
червен пипер - 1 ч.л.
сол - на вкус
захар - 1 ч.л.

Начин на приготвяне: 

Почистваме, измиваме и нарязваме зелето на ситно в тенджера, прибавяме почистения, измит и нарязан на дребно или настърган чесън и олиото, добавяме и малко вода.

Щом поомекне се добавят измитите и нарязани домати, червеният пипер и солта на вкус.

Разбърква се хубаво и се оставя да ври още около 10-15 минути, след което се премества в тава, долива се вода, колкото да покрие зелето и се пече в силна фурна до готовност.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Езичедки обичаи
преди 1 година

Птиците проговаряли ,това трябва да готвиш ,онова трябва да готвиш, дрън ,дрън, ГОЛЕЕЕЕЕЕМИ глупости !!!!!

Откажи