logo

Важно: Ето при каква температура при пържене олиото започва да е вредно

Важно: Ето при каква температура при пържене олиото започва да е вредно

Пържените храни са ни любими, сигурни сме, че и вие ги обожавате. Спомнете си само вкусът на пържена рибка с картофки на фона на морския залез. Или вкусните пържени филийки с боров мед, споделени с планинския вятър. 

Обаче пържените храни са колкото вкусни, толкова и опасни за фигурата и здравето особено ако използвате старо олио, щедро го добавяте или използвате за пържене мазнина, която е неподходяща и вредна при нагряване.

А знаете ли каква е безопасната температура при пържене?

Всички грешим: Никой не знае, че освен за готвене, олиото става и за...

При каква температура при пържене олиото се превръща в канцерогенен звяр? Всъщност въпросът е труден защото отговорът е различен за различните видове масла. 

Ще ви помогнем да се насладите на ароматна, пържена храна, на сочността и вкуса ѝ, без да рискувате здравето си, като изберете най-безопасните видове олио, устойчиви на високи температури при пържене.

Какви рискове крие пържената храна? 

Пържената храна се приготвя бързо и лесно, което заедно с разнообразието от вкусове, текстури и аромати, я прави популярна както в ресторантите, така и у дома. Тя обаче не е особено полезна за здравето, ако се хапва всеки ден. Освен щедрото количество калории под формата на мазнини, които само чакат да се настанят на талията ви, увеличавайки риска от сериозни хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови, метаболитни, пържената храна е свързана и с риск от:

увеличаване на нивата на лошия холестерол в кръвта, което, от своя страна, води до повишен риск от инфаркт, инсулт, атеросклероза;
консумация на количества наситени мазнини, далеч надхвърлящи безопасните дози;

Над каква температура при пържене олиото е вредно?

Ако посочените рискове от консумация на пържени храни не намаляват глада ви за тях, прочетете това – при пържене с някои видове олио и достигане на определена висока температура се отделя акриламид – силно токсично вещество, което е резултат от химическа реакция между глюкозата и аминокиселината аспарагин. То е канцерогенно, тоест увеличава риска от рак. 

Добрата новина е, че е нужно огромно количество от това вещество, за да ви разболее. Естествено, че порция пържена храна няколко пъти в месеца не е проблем, но ако се храните  по този начин всеки ден, то скоро ще усетите опасните и неприятни действия на иначе вкусната, апетитна и сочна пържена храна.

Друга добра новина е, че някои мазнини, различни от слънчогледовото олио, стават вредни и канцерогенни при температури, които са толкова високи, че трудно могат да бъдат постигнати при пържене на храна. Сред тях са:

  • рапичното олио – 204 ℃ 
  • маслото от авокадо – 271℃    

Доказано е и че колкото повече полиненаситени мастни киселини има в дадено олио, толкова по-вредно е то при пържене, тъй като именно те образуват опасни и токсични съединения при пържене. Тези токсични съединения разрушават клетките, тъканите и органите и увеличават риска от карцином. Най-опасни като най-богати на полиненаситени мастни киселини са сусамовото, слънчогледовото и царевичното олио, а най-безопасни или напълно безопасни са свинска мас, кокосово масло, зехтин, краве масло.  

Кокосовото масло издържа на температура до 350 градуса, гроздовото – до 216, фъстъченото – до 225 и т.н. Както виждате онези масла, които по-рядко използваме за пържене, всъщност са много по-полезни и безопасни, докато масово използваното слънчогледово масло създава риск при пържене.

Как да избегнете риска? 

Не желаете да се лишавате от честите порции пържена храна, но целта ви е да съхраните и здравето си и да минимизирате риска? Има как. Изберете здравословно олио за пържене с по-ниски нива  на полиненаситени мастни киселини като рапично масло и другите, които вече споменахме. Колкото по-информирани сте над каква температура при пържене олиото е вредно и как да избегнете това, толкова по-безопасно ще може да се насладите на честите и големи порции пържена храна, без да влияете негативно на здравето си.  

Така например зехтинът първо качество не става канцерогенен независимо колко висока е температурата според изследване, публикувано през 2018 г. от Acta Scientific Nutritional Health. Резултатите от проучването показаха, че въпреки екстремната топлина, на която е подложен, зехтинът произвежда най-малък брой свободни мастни киселини като странични продукти и е безвреден.

Може да решите проблема и по друг начин – като вложите средства в здравето си, купувайки подходящ уред за пържене с горещ въздух или фритюрник, който ще намали до минимум или ще елиминира нуждата от мазнина. Така ще може безопасно да се наслаждавате на любимите си ястия, елиминирайки рисковете за здравето. Все пак, когато няма мазнина, въпросът над каква температура при пържене олиото започва да е вредно за нас е напълно елиминиран, нали така? / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай

до  jenata.blitz.bg

до jenata.blitz.bg 29.09.2023 10:43

Защо така не видях температурата за най-масовото слънчогледово олио, а има за разни от авокадо и не знам си какво още, в което пържат 100 човека в страната ни ?

Вальо

Вальо 29.09.2023 18:36

Кокосово масло, шафран, свинска мас. Слънчогледовото масло, става отровно над 180 градуса. Украинското и без пържене си е токсично...