Велик светец почитаме в сряда, ето с какво да почерпите за имениците

Свети Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен „началник на общежитието“

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/velik-svetec-pocitame-v-sryada-eto-s-kakvo-da-pocerpite-za-imenicite Jenata.blitz.bg
Велик светец почитаме в сряда, ето с какво да почерпите за имениците

На 11 януари православната църква почита Свети преподобни Теодосий Велики. 

Името на Свети Теодосий остава в историята на християнството с прозвището Велики, понеже успява да достигне до големи духовни висоти.

Свети Теодосий бил възпитан в съвършено благонравие и постоянно преклонение пред божието слово. В Йерусалим Теодосий бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. В една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на непрестанна молитва към Бога и пълно въздържание, а Бог го дарил чудотворство и прозорливост.

В своя земен път светецът станал един от най-големите привърженици на подвижниците.

Свети Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен „началник на общежитието“. Така го наричат житиеписците още и затова, защото в 493 г. йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, докато на свети Сава Освещени поверил надзора над пустинниците.

При Свети Теодосий имало монаси от различни народности (гърци, грузинци, арменци) и те имали отделни храмове, в които всеки ден изпълнявали седмократно молитвено правило, съгласно устава на самия Псалмопевец.

За свето Причастие обаче всички се събирали в главната Богородична църква, където се служило на гръцки език.

Свети Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената вечност.

Йосиф Студит и Теофан Начертани от лаврата на свети Сава написали много песнопения, с които и до днес Православната църква прославя великия основател на общежителните манастири.

„Теодосий“ означава „от Бога даден“ или „Богдан“. На 11 януари имен ден празнуват Богдан, Бого, Божо, Божил, Богоя, Богдана, Бона, Бонка, Богомил, Богомила, Божан, Божана, Теодор, Теодора, Теодоси, Теодосий, Теодосия, Бонка.

Ако очаквате гости за празника и все още се чудите какво да сложите на трапезата, от jenata.blitz.bg ви даваме няколко вкусни идеи, с които да ги посрещнете. 

Зимна салата

Списък с продукти: 

1 ч. ч. сварен боб
2-3 бр. кисели краставички
1/2 бр. кисела зелка

2-3 бр. картофи
3-4 с. л. олио
2-3 с. л. оцет

1-2 глави лук

Начин на приготвяне:

Бобът се намачква с вилица, а сварените картофи, краставичките и зелката се нарязват на ситно, лукът се нарязва на филийки. Всичко се разбърква много добре и се овкусява.

Богата капама в зелев лист

няколко по-големи листа от кисела зелка
250 г свинско месо
250 г телешко месо

4 бр. пилешки бутчета
250 г кайма
200-250 г кървавица (наденица, кренвирш)

пушени гърди, сланина, бекон, пилешки дреболии, черен дроб, топено сирене, гъби - по желание
1 глава лук
2-3 скилидки чесън

4 с.л. ориз
смлян черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица
1 дафинов лист, 2 зърна бахар, съцветие сух копър

3-4 с. л. олио (мас)
1/2 ч. ч. вино
зелев сок
сол

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион, счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне половин час в покрит съд.

Каймата се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със ситно нарязания лук и ориза.

Съединяват се двете смеси, прибавят се дафиновия лист, бахара, копъра, половината от виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките.

На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло, или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка. По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието.

Пълни се с приготвената смес от месата и каймата. Отгоре се нареждат кръгчета от кървавицата (наденицата). Завива се със зелевите листа, да стане като голяма сарма. Смесва се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и се налива в съда, почти да покрие ястието. Отгоре се намазва с мазнината. Захлупва се с капак и се слага в студена фурна.

След като заври, се пече на около 200 С.

При сервирането се обръща върху чиния (плато) и се реже като торта.

Ястието може да се приготви и в малки гювечета, за индивидуално сервиране.

Бърз сладкиш с конфитюр

Необходими продукти: 

2 бр. яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио

1 ч. ч. вода
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. ч. конфитюр
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: 

Всички продукти се смесват в дадената последователност. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече в умерена фурна за около 20-30 минути. След като изстине се поръсва с пудра захар и се нарязва на ромбове.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Горещи

Коментирай