Честито Рождество Христово! Празнуваме едни най-светлите празници.
Никоя майка не трябва да прави това с детето си, ако иска да е здраво и щастливо
Но ако все още не ви е застигнал коледният дух, предлагаме ви 3 неустоими напитки, след които със сигурност празничното настроение ще зарази и вас.
Фразите, с които детето ви ще се превърне в хармонична личност
Задължително направете някоя от тях около и на самите празници и ви гарантираме, че коледният дух и настроение ще ви завладеят още повече. Предложенията са страхотни както за малки, ако пропуснете алкохола в тях, така и за големи.
Бял горещ шоколад
Цял ден сте били на работа или сте обикаляли из града по задачи, прибирате се вкъщи изморени, замръзнали и какво може да ви оправи настроението – чаша ароматен бял шоколад.
Необходими продукти за 4 чаши:
- 4 ч.ч. течна сметана или прясно мляко;
- 1 пръчка канела;
- 1 ч.ч. бял шоколад на калети (или 1 бял шоколад, около 100 гр.);
- 1 ванилия;
- 2 с.л. ром (може и да го пропуснете);
- Бита сметана и канела за декорация.
Начин на приготвяне:
В тенджерка сложете 1/3 от течната сметана. Добавете белия шоколад и пръчката канела. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи, след което извадете канелата. Добавете останалата част от течната сметана и оставете сместа да се сгорещи, като периодично разбърквате.
Добавете рома и ванилията. Оставете 5 минути на ниска температура. Сервирайте горещия шоколад, като по желание можете да добавите бита сметана и канела. Декорирайте с пръчка канела или анасон на звездички
Глювайн
В немскоговорящите страни по това време на годината се лее глювайн отвсякъде. Името идва от Gluhende Wein, което означава „светещо вино”. Леко е и ароматно и всеки може лесно да си го приготви вкъщи.
Необходими продукти
- 1 бутилка качествено бяло или червено вино;
- 100 гр. захар/мед;
- Парченца пресни и сушени плодове (ябълки, дюля, портокал, стафиди, сушени кайсии);
- Подправки - пръчици канела, парченца джинджифил, карамфилчета, индийско орехче.
Начин на приготвяне
В тенджера налейте виното и го сложете на котлона, докато заври, но без да кипва. Когато това стане, добавете захарта или меда, парченцата пресни и сушени плодове и подправките. Всичко това трябва да престои поне половин час, за да си пусне ароматите.
Сервира се без глювайна да се отцежда от плодовете и подправките. Към него могат да се сервират сирена, но също върви и с месо, и с десерт.
Бомбардино
Италианската версия на яйчения пунш е често срещана в ски курортите в страната. Има няколко варианта на рецептата, като някъде ромът е заменен от бренди, а понякога в напитката се добавя и еспресо.
Необходими продукти:
- 400 мл пълномаслено прясно мляко;
- 400 г захар;
- 3 жълтъка;
- 150 мл уиски;
- 150 мл бренди;
- 1 чаена лъжица ванилова есенция.
Начин на приготвяне
Сложете млякото да се свари с половината от захарта. След това разбийте жълтъците с останалата половина захар, докато побелеят. Към тях бавно се добавя от врялото мляко. Разбърква се енергично, докато захарта се разтопи. Към млечната смес се добавят уискито, брендито и ванилията. Разбърква се добре.
Затворете ликьора в бутилка и го оставете да отлежи една седмица преди да му се насладите. Разклащайте бутилката от време на време.
Източник: dariknews.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!