Лукът е изключително разпространен зеленчук, който може да се намери във всяка кухня.
Домакините го добавят към почти всички ястия, защото придава приятен и пикантен вкус. А лучената супа... Тя си е направо черешката на тортата на френската кухня.
Едва ли има човек, който да не знае колко полезен е този зеленчук. Той съдържа редица важни за човешкия организъм компоненти като витамини, етерични масла, каротин, калций, калий и магнезий. И най-важното - много от полезните му свойства се запазват дори и при термична обработка.
Въпреки това има хора, които не харесват това растение заради специфичния му лютив вкус и усещането за парене. Оказва се, че това не е проблем, защото има много прост начин да се отървете от горчивината.
С тези трикчета ще държите малките мушички далеч от лука
Може дори да си приготвите маринован лук. Трябва само да го попарете с вряла вода
Как обаче да го направите правилно, за да се отървете от неприятния вкус? И колко време да го държите във водата?
Попарването на лука е доста проста задача, с която може да се справи абсолютно всеки. Първо нарязвате зеленчука, както ще ви е необходим за по-нататъшна употреба, след това го слагате в подходяща купа, заливате го с вряла вода и го оставяте за 2-3 минути.
Ако прекалите, лукът ще се свари и ще стане прекалено мек!
След като времето изтече, трябва да го поставите в гевгир и да го изплакнете с много студена вода, дори с лед. Всичко това ще ви отнеме не повече от 5 минути, но резултатът ще ви зарадва. Лукът повече няма да люти и пари в устата.
Този метод обаче не е подходящ за червения лук, защото ще стане сив и няма да е вкусен.
Без сълзи и нож: Цял живот сме рязали лука грешно ВИДЕО
Незаменим съюзник в битката с неприятния вкус може да ви стане оцетът. Той е в състояние да премахне от зеленчука всичко, което не харесвате. В същото време лукът ще остане хрупкав и леко маринован.
Този метод е подходящ за всички сортове на зеленчука.
За да приготвите леката марината, ще трябва да разредите 2 супени лъжици 9% оцет с 200 милилитра вода. С получения разтвор се залива наситненият лук. Зеленчукът се накисва за около 30 минути.
След подобна обработка обаче той придобива специфичен вкус, който може да не се хареса на всички. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки