logo

Хлябът повече няма да мухлясва, направите ли това

Хлябът повече няма да мухлясва, направите ли това

С тези прости трикчета той винаги ще е в свеж вид

Старите хора са казвали, че никой не е по-голям от хляба и затова изхвърлянето му се е считало за голям грах. 

За съжаление, понякога се случва така, че не можем да го изядем навреме и той започва да мухлясва. Сърцето ни се свива, но трябва да го хвърлим в боклука. И си обещаваме, че следващия път това няма да се случи. 

Въпросът как да запазят хляба свеж и мек вълнува много домакини. Той е много актуален, особено ако в дома им той не е сред най-консумираните продукти и не искат непрекъснато да харчат пари за пресен. 

Точно за тях от jenata.blitz.bg събрахме няколко трикчета, с които хлябът винаги ще е в свеж вид. 

Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е продуктът да има достъп до въздух. Затова не си заслужава да го поставяте в плик, още повече пък да го завързвате. Съхранявате ли го по този начин, хлябът доста бързо ще мухляса от влагата, останала в торбата. 

За да запазите хляба по-дълго време свеж и ароматен, сложете парче ябълка или картоф в кутията, където го държите. Те ще наситят хляба с влага и той ще остане мек.

Този трик за почистване на фурната спестява време и усилия

С една чаена лъжичка сол, която е абсорбатор, по-добре да поръсите самата кутия за хляб. Това ще помогне за премахване на излишната влага, която се отделя по време на готвене, и ще предотврати покриването на хляба с плесен. 

Прясно изпеченият хляб – домашен или купен от магазина, е най-добре да се съхранява в платнена торба с дупки, за да може диша. Така той ще запази свежестта и вкуса си до три дни.

Може също така да го опаковате в хартия за готвене. В този вид може да го съхранявате в кутията за хляб.

Ако се налага да пътувате за няколко дни, а вкъщи е останал много хляб, не е нужно да го изхвърляте. За целта го увийте с няколко слоя хартия за готвене или пергамент, след това го сложете в найлонов плик, завържете го добре и го приберете в хладилника. 

Този метод ще увеличи издържливостта на продукта за седмица или две. А за да възстановите мекотата му, просто го затоплете в микровълновата, във фурната или го задръжте малко над пара. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Микровълновата  ???????

Микровълновата ??????? 17.03.2023 21:05

Моля???? Не разбрахте ли най после, че МИКРОВЪЛНОВАТА убива ВСИЧКИ полезни и безполезни вещества в храните???? След това ядете материя без нищо в нея????

Даааа

Даааа 19.03.2023 7:19

Фризерът е най-добрият начин да съхраните хляба. Изваждаш го и след 10 минути е готов за консумация

лиса

лиса 19.03.2023 12:04

Хлябът омесен от бабите преди 80 години можеше да се съхрани загърнат в месал и повече от 10 дена, сегашния пълен вода ,сол , набухватели спори на плесени само на сухари.