Страстната седмица е седмицата преди Великден. Всеки от дните има свое собствено име, като най-наситен и обагрен с традиции и празнични ритуали е Велики четвъртък.
Рецепта за козунак „На жълтък“, която всяка домакиня може да направи
Този ден ни напомня за Тайната вечеря на Исус и апостолите, на която той им дава напътствия, пророкува смъртта си на кръста и предателството на един от апостолите.
По традиция на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Винаги първото боядисано яйце трябва да е червено, което символизира Христовата кръв. След като е боядисано, с него се прави кръстен знак върху челото на членовете не семейството, като се започва от най-малките и се стигне до най-възрастните му членове.
По традиция всяка година първото червено яйце се оставя и подменя с миналогодишното, като е редно да бъде поставено пред иконата на младенеца, пише gotvach.bg.
Всяка багра, която използваме за боядисването на яйцата, има специфична символика и уникално значение:
- Червеният цвят, с който боядисваме яйцата, символизира не само Христовата кръв, но и е символ на здраве и вяра;
- Жълтото символизира силата и куража;
- Синият цвят е цветът на здравето;
- Лилавият - на надеждата;
- Зеленото символизира растежа във всеки негов аспект от живота ни.
Както знаем петъкът от страстната седмица се нарича Разпети петък. На този ден не се боядисват яйца и не се вършат къщни задачи като пране, чистене готвене или каквито и да било други предпразнични приготовления.
Поради тази причина Велики четвъртък е денят, в който се прави всичко това. Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си.
Редно е да се изхвърлят всякакви и всички стари и непотребни вещи, които държим у дома. Приема се, че когато го направим, разчистваме душата си и освобождаваме място в дома си за нови по-приятни изживявания, емоции и спомени.
Освен всички къщни традиции на Велики четвъртък се ходи на литургия. Тя е за изцеление на душата и ума.
След литургията се извършва и измиването на нозете, което е символ на Тайната вечеря, на която Исус измива краката на апостолите, за да ги научи, че който иска да стане пръв, е редно да бъде последен и безрезервно да служи на подчинените си.
След това се извършва Велик маслосвет, с олио или зехтин, с който се цели помазване за изцеление от болести.
По традиция бабите съветват за първи път да се реже косата на детето именно на Велики четвъртък, за да расте здраво и калено. При младите момичета (момите) е редно на този ден да се скъси косата, за да може да порасне по-дълга и хубава.
Кулинарни традиции на Велики четвъртък
На Велики четвъртък освен всичко спомената по-горе започва и замесването на:
- великденски хлябове (подновяване на квас);
- обредни баници;
- празнични погачи;
- козуначени кифлички и мъфини;
- великденски курабии;
- великденски сладки и т.н.
Великденският хляб има най-различни наименования, но важното при него е не как ще бъде наречен, а как ще бъде направен. Важно е да се направят малки хлебчета (тип кравай), в центъра на които да се постави червено яйце.
Първият гостенин, който прекрачи прага на вратата, получава първия Великденски кравай.
Освен обреден хляб се замесват и козунаците за празника. Сладкият обреден хляб е не само любим на малки и големи, но и символизира Христовото тяло.
Това, на което ни учат тези светли празници, е да бъдем смирени, за да може да достигнем спокойствието на ума и душата!
А сега ви предлагаме лесна рецепта за питка с мая, която може да направите в четвъртък за празника:
- мая - 1 кубче (42 г)
- брашно - 1 кг
- прясно мляко - 300 мл
- яйца - 3 бр.
- кисело мляко - 5 с.л.
- сол - 2 ч.л.
- захар - 1 с.л.
- краве масло - 3 с.л.разтопено
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа наливаме половината мляко (150 мл) и го стопляме добре. В него слагаме маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне.Трябва да стане три пъти повече на обем.
През това време пресяваме брашното. Правим кладенче в него. Разбиваме яйцата с останалите продукти и към тях добавяме вече шупналата мая. Замесваме меко тесто, което да не ни лепне по ръцете, и го оставяме да втаса.
След като втасва, го разделяте на три топки. Всяка топка разточвате на кръг и поливате с разтопено масло. Отгоре слагате втората топка, също разстелена. Отново краве масло и накрая и третата разстелена топка.
След като сложите и трите листа един върху друг, ги навивате на руло и леко го размесвате, за да стане малко по-дълго. След това от едно нарязвате триъгълничета, като двата края от това руло оставяте за средата на питката.
Оставяте отново да втаса. Мажете с жълтък.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса.
А ето как да направите и великденски курабии:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
-
масло - 150 г
- брашно - 2 ч.ч.
- бакпулвер - 1 бр. (10 г)
- яйца - 1 бр.
- пудра захар - 120 г
- ванилия - 1 бр. (0.2 г)
- лимонова кора
- бонбони - цветни
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтопете маслото на стайна температура. Прибавете пресятото брашно с бакпулвера и пудрата захар. Добавете яйцето, ванилията и настъргана лимонова кора.
Омесете меко тесто. Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете в хладилник за около 30 минути.
От готовото тесто разточете кора и изрежете с формички цветя или оформете яйчица.
Украсете курабийките с цветни бонбони.
Изпечете в загрята фурна да златист загар.
Великденските маслени курабии са готови.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!