11 опасности, които дебнат в салоните за маникюр и които маникюристката никога няма да ви признае (СНИМКИ)

11 опасности, които дебнат в салоните за маникюр и които маникюристката никога няма да ви признае (СНИМКИ)

Красивият маникюр и педикюр са неизменна част от визията на всяка жена. Вече толкова много салони предлагат тези услуги и са толкова достъпни, че няма жена, която да не се възползва от услугите на маникюристката.

Да, но знаете ли, че ви дебнат големи опасности в салоните за красота. Тези на пръв поглед обикновени процедури крият големи здравни заплахи, за които маникюристките никога няма да ви признаят, но ние от jenata.blitz.bg решихме да ви ги разкрием, за да знаете за какво трябва да внимавате при следващата си процедура за поддържане на маникюра и/или педикюра.

Внимавайте за:

1. Инструменти


Най-важните последици от посещаването на нискокачествени козметични салони са инфекциите. От хепатит В и С и ХИВ до по-малко страшните, но все още много неприятни гъбички. Затова не се срамувайте да попитате колко често и как маникюристката чисти инструментите си – в края на краищата това е вашето здраве.

2. Отстраняване на загрубялата кожа на петите


Ако имате тънка кожа или лошо кръвообращение на краката, инструментите, с които маникюристките премахват загрубялата кожа на педите и ходилата може да се окаже опасна за вас. Вместо това ги помолете да използват крем. А това, което вие може да направите е да носите обувките, които не са твърде стегнати. 

3. Врастнали нокти


Врастналите нокти не трябва да се премахват от маникюриста, а от специализиран лекар. Неправилното третиране на врязан нокът може да доведе до инфекции, които могат да бъдат лекувани само с антибиотици или дори отстраняване на целия нокът. Ако имате този проблем, не отлагайте посещение при лекаря.

4. Отстраняване на кожичките

Кожичките защитават нокътя от инфекция. Когато ги премахва маникюристката може да зарази или да нарани нокътя. В резултат на това новите нокти ще бъдат дебели, безцветни или дори да имат вълнички. Така че, вместо красив маникюр, ще имате грозни нокти. Лекарите не препоръчват премахването на кожичките. Единственото нещо, което може да се направи, е омекотяване на кутикула и преместването му с чисти инструменти, както и „избутването” им.

5. Крехки нокти


Всяка жена може да е имала крехки нокти. Както се оказва, лош маникюр може да бъде причината за този проблем. Затова понякога вместо да режете ноктите използвайте пила, но тя трябва да е с „дебелина” 240 или повече. И разбира се, могат да се оформят само сухи нокти. Мокрите нокти са по-уязвими.

6. Жълти нокти


Жълтият цвят на ноктите може да бъде не само резултат от здравословни проблеми, но и от нискокачествен лак. Не нанасяйте йод върху ноктите. Пастата за зъби, изтриванията със сол, ваните с лимон и водороден пероксид могат да ви помогнат да възстановите нормалния цвят. А за по-сигурно слагайте основа преди да нанесете лака.

7. Хидратирайте кожата около ноктите


Хубавата кожа е хидратираната кожа. Това важи и за кожата около ноктите. Овлажнявайте пръстите си със специални кремове, съдържащи витамин Е .

8. Бръснене на краката преди педикюр


Винаги се обръсваме, преди да отидем в салон за красота, за да изглежда добре. Самите маникюристи твърдят, че не обръщат внимание на тези неща и не препоръчват да се наранява кожата. Порите на наскоро обръснатите крака са по-отворени и има по-висок риск от получаване на инфекция.

9. Сменяйте лакът често


Лепила за нокти и другите материали за нокти съдържат опасни химикали. Тези компоненти могат да навредят на ноктите и да са причина за алергична реакция или дори астма. За да се уверите, че сте безопасни, експертите препоръчват да смените лака върху ноктите си на всеки 3-4 седмици и да почивате на всеки 6-8 месеца. В идеалния случай прекъсването трябва да бъде 105 дни, така е времето, за което израства изцяло нов нокът.

10. UV-лампите

UV-лампи, използвани за гел лак, също са опасни за здравето. Ултравиолетът „брули” кожата и според лекарите, може дори да доведе до изгаряния по кожата. Така че, преди да отидете в козметичен салон, поставете слънцезащитен крем върху кожата си или изберете салони, които имат LED-лампи.

11. Горещи вани за крака


Причината за пукнатини по краката може да бъде горещата вана за крака. Тези, чиито крака често са подути, или тези, които често имат суха кожа, трябва да избягват дългите вани за крака в гореща вода. За да се подобри здравето на кожата, експертите препоръчват редовно да се използват овлажняващи кремове и лосиони.

Кой от фактите ви изненада най-много? Кажете ни в секцията за коментари по-долу! / jenata.blitz.bg
 

Коментирай

Калимира

Калимира 08.09.2020 22:56

Аз мога да кажа с гордост се отказах да си правя маникюр в салон. Да хубаво изглежда, професионално, траен е, има добри страни. Но лошите са доста повече и тази статия го потвърди. Риск от инфекция, грешно похарчени пари за нещо красиво но временно, изхабяването на нокътната плочка, и т.н.