Необикновените истории, които се крият зад едни от най-скъпоценните и красиви кралски корони (СНИМКИ)

Необикновените истории, които се крият зад едни от най-скъпоценните и красиви кралски корони (СНИМКИ)

Кралските тиари са специални за всяка голяма династия и често се пренасят от поколение на поколение. Най-голямата и най-ценна колекция от тиари принадлежи на кралица Елизабет II. Съвсем наскоро от jenata.blitz.bg ви показахме снимки на великолепните кралски тиари на Меган Маркъл, Кейт Мидълтън, принцеса Даяна и кралица Елизабет II, както и техните неподозирани истории.

Сега обаче решихме да поговорим и за други интересни кралски корони и мистериите, скрити зад тях.

Короната на принцеса Виктория Шведска


Нейно Кралско Височество, Виктория Ингрид Алиса Дезире, принцеса на Швеция, херцогиня на Вестерготланд, е престолонаследница на Швеция, първо дете на крал Карл XVI Густаф. В сватбения си ден тя блесна с ослепителна тиара, която крие богата история. Тя е една от най-старите скъпоценности, които все още е в употреба и традиционно се носи на сватбите на шведското кралско семейство. Първият собственик на тиарата е първата жена на Наполеон, Джозефин, а кроната е докарана в Швеция от внучка й, когато се жени за бъдещия крал Оскар I на Швеция и Норвегия.

 Хановерската флорална тиара


Когато княз Кристиан от Хановер се омъжи за Алесандра де Осма, тя носеше зашеметяваща диадема, следвайки традицията на други булки, които се ожениха в къщата на Хановер. Диадемата вече е била носена от принцеса Каролин от Монако и Хановер през 2004 г. и от Екатерина Малишева на сватбата с брата на принц Кристиан. Смята се, че идва от колекцията на принцеса Мари от Хановер (1849-1904 г.).

Люксембургска диамантена флорална тиара


Тази диадема е носена от принцеса Клер, съпругата на принц Феликс от Люксембург през 2013 г. Диамантът се състои от сребърни и златни диаманти, които съдържат листа от лози, къдрави лозови парчета и диамантени плодове. Диадемата произхожда от 19-ти век и е част от фондацията на кралското семейство в Люксембург, което означава, че тя се предава от поколение на поколение.

Скъпоценната тиара Fleur-de-Lys 


Тази диадема идва от колекцията на кралица Виктория Евгения от Испания. Тя я получава като сватбен подарък от съпруга си през 1906 г. Диадемата е направена същата година от бижутера на съда и е изработена от платина с големи кръгли диаманти и има 3 флуоро-де-листни мотиви, което е символ на къщата на Бурбон. Виктория Евгения взела тиара с нея в изгнание, а след възстановяването на испанския трон короната била дадена като подарък на София, съпругата на цар Хуан Карлос.

Тиара на принцеса Мако


Японската принцеса Мако започна да присъства на официалния събития на двадесет години и беше представена със специални бижута, подходящи за тези случаи. Тази диадема е направена за нея от японската фирма Wako и има вградени флорални мотиви. След сватбата на принцесата с годеника й, която е отложена за 2020 г., короната й ще се съхранява в императорския трезор. Все пка е важно да уточним, че принцеса Мако ще се откаже от титлата си, заради този брак, тъй като избраникът й не е с благородническа кръв.

Кралицата Алиа от Йордания и нейната уникална тиара


Диамантът Cartier tiara е даден на кралица Алиа от съпруга й. Тази диадема е специално поради модерния си дизайн: линеен, а не флорален. Интересното е, че йорданското кралско семейство няма колекция от корони, а тиарите се предават от майките до дъщерите. През 1977 г. Али умира при катастрофа с хеликоптер, а тиарата остава за дъщеря й – принцеса Хая.

Тиара от маслинов венец Ruby


Короната от рубинен маслинен венец, украсена с розови златни рубини, е била в кралската колекция на гръцкото царско семейство в продължение на десетилетия и за пръв път е принадлежала на кралица Олга на елините. Тя е наследена от принцеса Олга на Югославия и по-късно е закупена от нейния братовчед крал Павел. Сега тя е най-вече носена от кралица Ан-Мари от Гърция.

Румънско-гръцката ключова тиара


Тази диадема е създадена за британско-германска принцеса, която е бъдеща велика херцогиня Романова, около 1905 г. Тя била принудена да напусне страната по време на Революцията. През 1921 г. тиарата е закупена от румънската кралица Мария като подарък за нейната дъщеря, принцеса Хелън от Гърция, която я е държала до смъртта си дори и в изгнание. Диадемата е наследена от принцеса Ан, която се завръща в Румъния през 1993 г. Сега тя е най-вече носена от най-голямата й дъщеря по време на чуждестранни кралски събития.

Античната перлена тиара


Холандското кралско семейство се гордее с колекцията си от скъпоценни камъни, но най-голямата им гордост е античната перла, която беше избрана за първата тиара за кралица Максим. Тази диадема е създадена през 1900 г. и имитира формата на короната, носена от Анна Павлова, кралицата на Вилем II от Холандия. Диамантите в тиарата на Максим датират от 17-ти век. Диадемата е носена от всички холандски кралици от времето на кралица Вилхелмин насам.

Кралицата на Малайзия Гандик Дираджа


Коронката, носена в момента от кралицата на Малайзия, е диадема, направена от платина и диаманти през 1984 г. Съдбата на тази диадема е особена, тъй като, предвид състоянието на монархията в Малайзия (кралят се избира на всеки 5 години), тиара не остава в едно семейство.

Коя скъпоценна корона ви впечатли най-много? Споделете вашите впечатления и мнения в коментарите! / jenata.blitz.bg

Коментирай

RAZOR

RAZOR 10.07.2018 9:41

Блиц, застреляйте си преводача!

Йорданова

Йорданова 12.07.2018 10:32

Много любопитна и интересна статия. моля намерете си редактор- грешки в изказа и лошият превод загрозяват статията. На български няма понятие "къщата Бурбон". Превежда се от английски на български "династия" или просто Бурбоните, Хабсбургите, Романови и пр.