logo

Нито един уважаващ себе си дерматолог няма да сложи тези 5 неща на лицето си!

Нито един уважаващ себе си дерматолог няма да сложи тези 5 неща на лицето си!

Ако поне веднъж сте имали проблеми с кожата,  със сигурност сте потърсили помощта на дерматолог. А обърнахте ли внимание на ръцете и лицето му? 

Тези специалисти са в състояние да предизвикат завист сред всички дами заради безупречния вид на кожата си. А замисляли ли сте се с какво се грижат за нея? Или по-точно какво не използват, за да не й навредят?

Днес ще ви разкажем за 5 продукта, които дерматолозите със сигурност не употребяват.

Тоник

Почистване, тонизиране, овлажняване - това са основните процедури, които прилагаме при грижата за кожата на лицето си.

Не всички дерматолози обаче препоръчват подобни процедури. Някои от тях смятат, че използването на тоник не е особеноуместно, защото е него има алкохол, който изсушава кожата. Тоникът е подходящ само за хората с мазна кожа или акне.

Вместо тоник, д-р Дженифър Чвалек използва розова вода. "Тя овлажнява кожата добре, премахва всяко възпаление, благодарение на витамините и антиоксидантите, които съдържа. След като розовата вода изсъхне, нанасям върху лицето си витамин С и някакво слънцезащитно средство". 

Слънцезащитни средства

Голяма част от хората използват слънцезащитни спрейове, за да се предпазят от вредните лъчи на слънцето, но професионалните дерматолози имат друго виждане по въпроса. 

Д-р Рейчъл Назарян, дерматолог от Ню Йорк, признава, че никога не би сложила по лицето и тялото си слънцезащитен спрей, защото не е уверена в достатъчната му защита. "Половината от това средство отива във въздуха, друга част от него вдишваме и едва малка част попада върху кожата. Нито един уважаващ себе си дерматолог не би погледнал към това средство", казва тя. 

Колегата й д-р Кенет Марк уточнява, че спрейове могат да се използват за предпазване на гърба, ръцете, краката, гърдите, но не и за лицето. 

Що се отнася до останалите средства за защита, д-р Назарян и д-р Самер Джабер препоръчват използването на органични слънцезащитни средства. 

Парабени

Парабените са основно консерванти, които помагат за ограничаване развитието на бактерии и плесени в козметичните продукти. Най-често използваните парабени са метил, етил, пропил и бутил. Срещат се в овлажнители, фон дьо тени и кремове против стареене.

С годините парабените се сдобиха с доста лоша слава и въпреки че все още няма достатъчно убедителни доказателства, че са вредни за здравето ни, дерматолозите стоят далеч от тях. 

Д-р Назарян се е отказала от парабените, защото те могат да ускорят състаряването на кожата.  

Олио за тен и ексфолиращи маски

Ако обичате да се мажете с олио, а след това да се излагате на слънце, имайте предвид, че кожата ви не е особено защитена. Освен това, по думите на д-р Кенет Марк, маслото може да запуши порите ви.

Що се отнася до ексфолиантите, дерматолозите са повече от категорични - те не използват козметични продукти с малки гранули, които в САЩ са забранени от 2015 г., или други груби почистващи частици. "Харесват ми продукти, които меко отстраняват мъртвите клетки", обяснява д-р Чвалек. "Всяко физическо или механично почистване е лошо, не трябва да се прави така", добавя специалистът. 

Хотелски сапуни

Със сигурност не се замисляте, когато използвате сапуна, който е оставен на мивката в хотелската ви стая. Трябва да се отнасяте към него с голямо внимание, особено ако смятате да измиете с него лицето си.

Сапуните в хотелите са прекалено ароматизирани и изсушават кожата.

"Сапунът не трябва да има силен аромат, за да не дразни кожата. Няма нищо хубаво в добавянето на ароматизатори в измиващите средства", смята д-р Рейчъл Назарян. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай