logo

Пари на вятъра: 5 от най-безполезните козметични мазила

Пари на вятъра: 5 от най-безполезните козметични мазила

Те далеч не вършат чудесата, които някои хора им преписват, категорични са дерматолозите

„На рафта в банята и тоалетката в спалнята практически няма място, а отражението в огледалото все още не е толкова красиво, колкото искам“ – може би тази фраза е до болка позната на много жени. Но защо след като давате купища пари за козметика резултатът не е „Уау“ и не е налице?

Е, според редица дерматолози, до които от jenata.blitz.bg се допитахме, това е така заради некачествените козметични продукти.

„Предлагаме да извършите „одит“ на козметиката, която употребявате, за да се отървете от ненужното. Знайте, че има редица козметични продукти, за които уж твърдят, че правят чудеса, а всъщност изобщо не правят нищо“, казват дерматолозите.

И така –специално за jenata.blitz.bg те изготвиха списък от пет козметични продукта, които са безполезни и имат доста съмнителна ефективност.

Ето кои са те:

1. Крем за тъмните кръгове под очите
Тъмните кръгове под очите най-често се появяват поради липса на сън и умора, следователно, на първо място, си струва да се установи ясен режим на работа и почивка. А с подпухналостта, масажът и всеки охлаждащ крем, било то страшните популярни лепенки или предварително охладена лъжица, ще се справят по-добре. 

„Също така, отокът може да се появи под очите в резултат на нарушения на ендокринната система или т. нар „херния“ на долния клепач, в тези случаи трябва да се консултирате с лекар за решение на проблема“, предупреждават дерматолозите.

2. Средства за стесняване на порите
„Размерът на порите се определя генетично, така че производителите на продуктите за тяхното стесняване са малко хитри. Но наистина си струва да обърнете голямо внимание на почистването на кожата си“, казват дерматолозите. Запушените пори изглеждат по-широки, отколкото са в действителност, а навременното почистване ще ги стесни визуално и ще изравни тена.

3. Кремове с колаген
Колагеновата молекула е твърде голяма и не може да проникне в дермата, така че не бива да очаквате чудеса от козметиката с колаген, която се продава по магазините. Тези кремове могат да овлажняват кожата, като създават тънък слой върху повърхността й, който предотвратява изпаряването на влагата. Но, например, глицеринът, който често се среща в овлажнителите, прави това по-добре. Можете да повлияете на производството на собствен колаген в клетките, ако действате върху тялото по комплексен начин: да осигурите адекватен прием на протеин от храната, да правите някакви упражеения и да водите здравословен начин на живот.

4. Средства, които премахват паякообразните вени
„Паякообразните вени започват да се появяват по кожата с възрастта или от прекомерно излагане на слънчева светлина. Но понякога появата им се свързва с чернодробно заболяване, както и с розацея или лупус. Ако имате съмнения, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар. 

Ако няма сериозни проблеми, тогава паякообразните вени могат да бъдат премахнати с лазер много по-бързо, отколкото да се чака кремът да подейства и така и да не дочакате този момент“, казват дерматолозите.

5. Минерална козметика
Смята се, че минералният грим е подходящ за проблемна кожа, тъй като не запушва порите и не провокира образуването на акне. Въпреки това, няма изследвания, които да показват, че минералната пудра или руж подобряват състоянието на кожата и намаляват възпалението по нея. Тези продукти не са включени в нито един списък с медицински насоки за акне и други кожни заболявания. За да не навредите на кожата, достатъчно е да изберете продукти, които не включват комедогенни съставки. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пешо

Пешо 06.01.2022 12:04

На мен пък ми помагат!!!

Много са хитри

Много са хитри 08.01.2022 18:04

Има много производители на ненужни кремове, козметика и най вече лекарства / пълно е и с фалшиви лекарства по аптеките/