Състаряваме се визуално заради тези неща, но има спасение

Състаряваме се визуално заради тези неща, но има спасение

Да, безсилни сме пред ЕГН-то, но нека поне да не изглеждаме по-възрастни от годините, на които сме

Вечна младост – мечтата на мнозина. Но каквото и да правим ЕГН-то си казва своята дума.

Понякога въпреки всички грижи и усилия, които полагаме за себе си, все пак годинките издават реалната ни възраст. 

Но забелязали ли сте, че има хора, които пък изглеждат много по-възрастни от реалните им години? Замисляли ли сте се на какво се дължи това?

Е, според козметологът, дерматолог и експерт по нехирургични методи за подмладяване д-р Елена Шаманина има няколко неща, които ни състаряват преждевременно.

„На пръв поглед не сме виновни за тях, но това не е съвсем така. Освен това човек може да си каже, че с тези неща не може да се бориш, но и това не е напълно правилно“, казва специалистът.

По думите й има няколко неща, които може да направим, че да не се състарим преждевременно.

„Сухата и матова кожа е един от признаците на стареене“, казва д-р Елена Шаманина. 

По думите й има още няколко неща, които визуално състаряват всеки човек.

Дерматологът обясни, че фотостареенето (матов сив тен, огнища на хиперпигментация, разширени бръчки) визуално увеличава възрастта от 10 години. 

Според нея това може да се избегне като се намалят посещенията в солариума, а при излизане навън през лятото да се нанася слънцезащитен крем. 

„Химическият пилинг и лазерното подмладяване ще ви помогнат да се справите с вече появилите се признаци на фотостареене“, казва д-р Шаманина.

„Освен това с възрастта лицето е изложено на действието на гравитационна птоза, започва да „плува“ надолу“, уточни специалистът.

Това е особено забележимо при пациенти с т. нар. „славянски кръгли лица“. Признаците на гравитационна птоза включват дефицит на обем в средната трета на лицето, появата на средно-букална бразда, назолабиална гънка и увиснали ъгли на устните. 

„От една страна, появата на назолабиална гънка, увисването на ъглите на устните са особеност на анатомията на лицата, от друга, признаци на стареене“, обясни лекарят.

Според д-р Шаманина появата на кръвоносни съдове, отоци, торбички и тъмни кръгове и бръчки около очите също издават възрастта. 

„За да избегнете или отложите тези проблеми, е необходимо да се грижите за кожата около очите. Ако проблемите вече са очевидни, тогава на помощ ще се притекат козметолози и дерматолози“, успокои тя.

В допълнение, лекарят отбеляза, че формата на устните се променя с възрастта: с напредване на ЕГН-то те губят своята пълнота, яснота на линиите и контура, над горната устна се появяват бръчки, а ъглите им се спускат. 

„Всеки дерматолог и по-кадърен козметик може да предложи процедури за грижа за кожата за подмладяване на кожата. Пилинг, мезотерапия, биоревитализация, апаратни процедури и други ще ви позволяват да се справите с различни несъвършенства“, казва д-р Шаманина. 

За да изглеждаме по-младолики тя препоръча да се намалят нивата на стрес, да си подсигурите достатъчно сън и да забравите за прекомерната употреба на въглехидрати. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!