Веднага идете на лекар, ако откриете бучка зад ухото си

Веднага идете на лекар, ако откриете бучка зад ухото си

Нека разберем причините и възможните последици от образувание на това място

Често, когато пипате областта зад ухото, можете да откриете малка бучка с формата на топка. Може да е неподвижен или да се движи леко.

Такава неоплазма може да се превърне в симптом на различни заболявания. В тази връзка трябва да знаете какво причинява бучка зад ухото и как да се справите с този проблем.

Причини за появата на бучка
Появата на бучка зад ухото може да е симптом на сериозно заболяване. Такава неоплазма често остава незабелязана за дълго време, тъй като не причинява дискомфорт, но с течение на времето може да се увеличи по размер. 

Ето защо е важно да идентифицирате уплътняването навреме и да разберете причината за появата му. Бучка зад ухото може да бъде симптом на четири заболявания.

Ето кои са те:

1. Лимфаденитът е заболяване на дихателната система. Например лимфен възел в областта на ухото.

2. Паротитът е вирусно заболяване, което популярно се нарича "паротит". В този случай се появяват подутини от двете страни на главата. Те могат да се появят не само зад ушите, но и в подмандибуларните области. 

Причината за това заболяване са възпалителни процеси, протичащи в слюнчените жлези, които се уголемяват и изпъкват. Подобни симптоми се причиняват от увреждане на слюнчените жлези, когато те се запушат.

3. Липома е вид уен. Тези подутини са напълно безболезнени. Диаметърът на образуването е не повече от 1,5 см. Причината за появата на липома може да бъде генетично предразположение или нарушение в структурата на мастната тъкан.

4. Атеромата е киста, която се появява по стените на мускулите. Причината за възникването му е запушване на мастните жлези. Такива конуси могат да достигнат големи размери.

Необходимо ли е премахването на такива образувания?

След като откриете такава бучка, трябва незабавно да потърсите съвет от Вашия лекар. Само чрез установяване на точните причини за появата на уплътнението може да се разработи метод за лечение.

Ако прегледът разкрие злокачествен характер на бучката, тогава тя ще трябва да бъде оперирана. В този случай образуването се отстранява заедно с част от здравата тъкан. След такава операция се предписва курс на химиотерапия.

Ако имате бучка зад ухото, важно е да я откриете навреме и да разберете причината за появата й. Това е единственият начин да избегнете сериозни последствия.

Общопрактикуващият лекар Мохамед Али Уада разказа за често срещаните причини за образувания зад ухото и възможните решения на проблема:

„Имам бучка зад ухото“ е доста често срещано и в същото време неясно оплакване от пациентите. В действителност е доста трудно да се определи каква е природата на неоплазмата. 

Това може да е атерома или лимфен възел. Напълно възможно е да говорим за малка част от слюнчената жлеза. Съответно тази област ще бъде разположена малко под ухото, но пациентите в някои случаи могат погрешно да вярват, че са намерили нещо зад ухото“.

Както показва практиката, най-често атеромата се появява точно зад ушната мида.

Такива образувания могат да се появят на всяка част от тялото, но е по-вероятно да се появят там, където кожата е богата на различни жлези. Всъщност такова образуване не представлява сериозна опасност. В повечето случаи изчезва от само себе си. 

Има обаче ситуации, когато атеромата нагноява. Това развитие на събитията прилича на появата на пъпка, която с времето става червена и натрупва гной вътре. В някои случаи тя може да се отвори сама, но понякога е необходимо да се прибегне до хирургическа намеса.

Притеснение ли е откритото образувание? 

Отговорът на този въпрос зависи от местоположението и динамиката на развитието на вашата „подутина“. Ако атеромата е безболезнена топка под кожата и не предизвиква безпокойство в продължение на няколко години, тогава в такава ситуация не се изисква специална медицинска помощ.

Ако гнойна атерома, разположена на лицето или друга част на тялото, причинява дискомфорт, тогава е необходима медицинска намеса. Ако топката расте и причинява болка, трябва да се консултирате с лекар, за да може той да извърши преглед и, ако е необходимо, да премахне тази формация. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

bambi96

bambi96 03.01.2024 10:49

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio