logo

12 бабини съвета, които са крайно вредни и хвърлят в ступор всяка млада майка

12 бабини съвета, които са крайно вредни и хвърлят в ступор всяка млада майка

Понякога съветите им са доста странни и е по-добре да ги пренебрегваме, доверявайки се на здравия разум и съвременните експерти

Всяка млада майка се нуждае от помощ при отглеждане на детето си. Още повече, ако става въпрос за първородната й рожба. 

Човекът, на когото винаги можем да разчитаме за помощ, често се оказва този, благодарение на когото сме се появили на този свят - нашата майка. 

Бабите са истински склад с полезна информация. Те винаги са готови да ни помогнат, да ни подскажат и да ни дадат съвет по всеки един проблем.

В много случаи опитът, който са натрупали, ни помага да избегнем фатални грешки. Понякога обаче съветите им са доста странни и е по-добре да ги пренебрегваме, доверявайки се на здравия разум и съвременните експерти.

Днес ще ви посочим едни от най-странните съвети, които хвърлят младите майки в ступор, но за съжаление все още има хора, които вярват в тях.  

Не трябва да обличате бебето с нови дрешки, защото материята им е прекалено груба за нежната детска кожа 

Най-важното изискване към дрешките за бебето е те да са направени от естествени материали. Дрехи, направени от памук или лен, са приятни на допир, не съдържат "химия" и се перат много лесно. 

Не трябва да целувате бебето, защото в устата има много микроби

Лекарите и психолозите непрекъснато спорят по тази тема. Едните твърдят, че с целувката могат да се придадат вирусни заболявания, другите смятат, че целувките са изключително необходими за развитието на детето...

Млада двойка уби новороденото си момиченце с нещо, което правим всеки ден (СНИМКИ)

Голяма част от майките и без специалист осъзнават, че рожбата им се нуждае от любов, а целувките и прегръдките са един от най-добрите начини да я изразят. 

Няма нужда да купувате играчки, докато детето само не си ги поиска 

Детето ви се нуждае от играчки много преди да е започнало да говори. С тяхна помощ то започва да опознава съвета, който го заобикаля. 

Трябва ли често да се мият бебешките играчки?

3-месечното бебе ще прояви интерес към музикалната играчка, която се върти над леглото му, а задачата на майката е да засили интереса му и да му предлага нови забави, съобразени с възрастта му. 

Ако ядете сладолед, докато сте бременна, бебето може да настине

Сладоледът не достига до бебето. През пъпната връв до плода достигат само най-полезните вещества от това сладко изкушение, а именно протеините, мазнините и въглехидратите.

ОСЕМ бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни (СНИМКИ)

Запомнете добре: специални диети за бременни няма, стига бременността ви да е нормална!  

Не трябва да взимате бебето на ръце, когато плаче, за да не привиква с това

Важно е да запомните, че бебетата обикновено не плачат просто така.

Магически трик успокоява плачещото бебе само за 30 секунди (СНИМКИ/ВИДЕО)

Докато не се научат да говорят, те общуват с външния свят чрез викове и плач, а в ръцете на мама се чувстват най-защитени и обичани.

Ако му правите масаж, можете да увредите черния му дроб

Педиатрите съветват да започнете с лекия масаж броени дни след раждането на детето. Той отпуска прекалено напрегнатите мускули и е приятен за бебето.

Пет “вредни” навика на детето, които ви изкарват от нерви, но трябва да преглътнете

Разбира се, дори и в терапевтичния детски масаж се използват само доказани безболезнени техники, така че можете да бъдете спокойни за черния дроб на детето си, както и за другите му органи.

Ако детето има варицела, трябва да обръщате дрехите му наобратно, за да не се чеше 

Ако има варицела, със сигурност детето ви ще иска да чеше пъпките си, независимо дали дрешката му е обърната наобратно.

Родители сложиха гумена ръкавица, пълна с ориз, върху бебето си! Причината е потресаваща

За да облекчите сърбежите, е добре да използвате изпитани методи: къпете го по-често или го мажете с препарати, изписани от лекаря. 

Можете да натриете венците на бебето с чесън, за да израснат зъбките по-лесно

Стомахът на бебето е много чувствителен, така че до 3-4-годишна възраст (когато зъбите вече са израснали, разбира се), не е препоръчително детето ви да приема чесън. 

9 вредни продукта, които даваме на детето си всеки ден!

А за да облекчите болките, по-добре използвайте специални гумени играчки, които са безопасни и няма да наранят венците на бебето ви.   

Трябва да си измиете добре гърдите преди кърмене, защото по тях винаги има много прах

Честото миене на гърдите и третирането им с антисептични препарати могат да навредят както на майката, така и на бебето й.

Защитният слой от полезни бактерии ще се измива от кожата отново и отново, детето няма може да ги поеме с млякото, а майката рискува да получи напукване на гърдите.

Повивайте бебето много стегнато, за да бъдат крачетата му прави

Специалистите са категорични, че стегнатото повиване не оказва никакво влияние върху крачетата, но за сметка на това причинява огромен дискомфорт на бебето. Педиатрите препоръчват да повивате бебето си по-свободно или пък изобщо да не го правите. 

Ако детето спи с отворена уста, трябва да привържете долната му челюст с кърпа

Спането с отворена уста се дължи най-често на факта, че бебето не може да диша свободно през носа. Затова, вместо да го завързвате, е добре да почистите нослето му и да се погрижите въздухът в стаята винаги да е добре овлажнен. 

Слагайте шапка на бебето, за да не стърчат ушите му, когато порасне

Формата на ухото е генетично определена. Няма как да предпазите детето си от стърчащи уши, ако непрекъснато му слагате шапки на главата. За сметка на това лесно можете да го докарате до прегряване.

Следете внимателно температурата в стаята и не обличайте бебето си прекалено много! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай