logo

3 съвета, с които ще нормализирате теглото на детето си

3 съвета, с които ще нормализирате теглото на детето си

В студеното време децата активно трупат килограми, а тялото им расте бързо. Ако тази зима детето ви е прибавило повече, отколкото е необходимо, задължително коригирайте начина му на хранене.

Нормалното тегло за деца на възраст 1 годинка е 10,5 кг., на 2 — 12–13 кг., на три — 13,8–15,7 кг. Вашето дете е надхвърлило тези цифри? Пресметнете излишното в проценти от възрастта. Когато отклонението е 5-10%, не трябва да се притеснявате. Но ако сте получили процент, който е от 15 до 25 – задължително трябва да потърсите лекаря си, защото има реален шанс да става дума за затлъстяване от 1-ва степен.

Не го прехранвайте!

Малките деца трябва да получават по 350–400 мл. храна при всяко ядене. Разтагяйки коремчето му, вие създавате предпоставки и за трупане на излишни килограми. А това вече не е шега!

Не ограничавайте рязко храната му!

Детето ви се нуждае от енергия, защото расте, затова и не трябва рязко да ограничавате количествата храна, които приема – нещо, което правите самата вие, когато искате рязко да свалите килограми. Просто сведете до минимум кравето масло и захарта в менюто му.

Здравословни заместители

Сладките изделия заменете с плодове, най-добре сладко-кисели – френско грозде, вишни, череши, боровинки. Те са много полезни. А млякото и изварата, които му давате, трябва да са с ниско съдържание на мазнини./jenata.blitz.bg

Коментирай