logo

5 неща, които децата никога не прощават на родителите си

5 неща, които децата никога не прощават на родителите си

Отношенията с мама и татко оказват огромно влияние върху психиката на малчуганите

Отношенията с родителите оказват огромно влияние върху психиката на детето. Възприемането на заобикалящата действителност пряко зависи от възпитанието в семейството и остава с човека за цял живот.

Не всеки родител може да осигури щастливо детство на наследника си. Много родители допускат грешката да пренебрегват чувствата на рожбите си и не приемат сериозно проблемите им. За тях всичко това е дреболия, но за едно дете това може да бъде истинска трагедия!

Психолозите посочиха нещата, които децата никога няма да простят на родителите си и остават в паметта им за цял живот. 

Забравени обещания

Децата приемат много сериозно обещанията на родителите си и чакат мама или татко да спазят думата си. Няма значение дали това е просто разходка в парка, или нова играчка.

В пристъп на гняв момиче нарече майка си зла мащеха и узна шокираща семейна тайна

Детето се доверява и се опитва да изпълни всички техни искания. Но често се случва родителите му по някаква причина да забравят да изпълнят обещанието си. И изведнъж хлапето разбира, че са го измамили.

То спира да се доверява на възрастните и стига до заключението, че човек може да обещава колкото си иска, но не е задължително да изпълнява обещанието си.

Липса на внимание от страна на родителите към техните деца

Психолозите отдавна са забелязали, че много възрастни обвиняват родителите си за своите неуспехи. И в това няма нищо случайно.

В крайна сметка, ако родителите са посветили повече време на детето си, помагали са му в обучението, интересували са се от преживяванията му, животът му е можел да се развие по различен начин.

При липса на внимание от страна на родителите постижения на детето спадат и се появяват се проблеми в комуникацията с връстниците.

Липса на подкрепа 

Детето реагира много остро на емоционалното състояние на родителите си, особено когато се нуждае от подкрепа. Ако го оставят само с проблемите му, то няма да го забрави през целия си живот.

Никоя майка не трябва да прави това с детето си, ако иска да е здраво и щастливо

В крайна сметка у детето се формира представата, че за мама и татко мнението на непознатите е много по-важно.

Наказване пред непознати

Наред с липсата на подкрепа, ситуацията може да се влоши от желанието на родителите да накажат детето си в присъствието на непознати. В такава ситуация малчуганите се чувстват унижени и засрамени.

Публично наказаното дете изпитва гняв, страх, негодувание и самота, тъй като не усеща подкрепа от най-близките си хора - мама и татко.

Редовни подигравки

Преди да отворят устата си, родителите трябва да помислят сто пъти дали думите, които ще изрекат, няма да обидят рожбата им. 

Фразите, с които детето ви ще се превърне в хармонична личност

Необузданият хумор или сарказъм не е най-добрият начин за комуникация с вашето дете. То може да възприеме някои от шегите ви като подигравка на недостатъците му. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай