logo

5 знака, че е твърде рано да имате бебе!

5 знака, че е твърде рано да имате бебе!

Има индикатори, които сигнализират, че този въпрос трябва да бъде спрян за момента.

Когато става въпрос за появата на дете в младо семейство, като правило се вземат предвид два основни момента - способността да се поема отговорност и материалната сигурност на двойката. Но за да станем щастливи родители и да направим щастливо дете, тези аспекти не са достатъчни.

На какво точно да обърнем внимание и защо психологическата готовност за раждането на децата е по-важна от материалната, разказва психологът Марина Велес.

Ти "просто искаш" - и това не е достатъчно

Самото желание излиза на преден план. Защото да искаш нещо, за което нямаш и най-малка представа, е пътят към разочарованието. Особено, ако погледнете приятели, роднини или просто щастливи семейства в социалните мрежи и си помислите, че би било хубаво да родите и наследник, за да публикувате снимки и да получавате поздравления.

Като начало си задайте въпроса: за какво сте готови, какви трудности и ограничения сте готови да приемете? Можете да разговаряте с приятели или роднини, които вече са станали родители. Те ще могат да разкажат и покажат две страни на родителството: красива и щастлива, изпълнена с положителни емоции, а другата с безсънни нощи и други трудности.

"Време е"

Изглежда, че в съвременното общество формулировката „необходимо“ или „необходимо е“ вече трябва да изчезне. Но близките понякога оказват толкова голям натиск по въпроса за раждането на деца, че младите съпрузи са готови да се откажат и да изпълнят дълга си, само и само за да не изостанат. Този подход застрашава емоционалното откъсване на бащата и майката от детето. В резултат на това бебето е нещастно, самотно и се чувства като статист в семейството. Самите съпрузи трябва да са готови, а не да правят това, което семейството им иска. 

Мислите ли, че „детето е решението на всички проблеми“

Понякога на детето се налага отговорност извън взможностите му: да разведри самотата, да спаси семейство или да реши финансовите проблеми на родителите. Но едно новородено бебе се нуждае преди всичко от искрената любов на татко и мама. То идва на този свят, за да изживее живота си и в резултат на това не трябва да се занимава само със задоволяване на амбициите на възрастните, което напълно го разбива като личност.

Важно е бъдещите родители да разберат, че трябва предварително да уважават отделния от тях човек, още преди раждането му.

Не знаете как да управлявате гнева

Способността за управление на негативните емоции е важна във всяка област от човешкия живот. Но по отношение на родителството, разрушителната сила на гнева засяга и крехкия ум на бебето. Когато възрастните не знаят как да се справят с дразненето и започнат да го изпръскват неконтролируемо и хаотично, нервната система на детето се разклаща. И в крайна сметка вместо щастливо семейство виждаме трима невротика.

Ако не знаете как да управлявате гнева, свържете се със специалист и преживейте този момент. Така спестявате психическо здраве за себе си и за нероденото си дете.

Вие не приемате хората такива, каквито са

Бъдещите родители трябва да обърнат внимание на това как възприемат хората около тях, как се отнасят към факта, че не всеки отговаря на техните идеи и концепции. Всички родители мечтаят за красиви, талантливи деца-чудо, но децата се раждат различни. И ако мама и татко не са готови да се примирят с несъвършенството на бебето, те ще се опитат да го счупят и преработят, тогава ще му нанесат непоправими наранявания за цял живот.jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай