7 безполезни фрази, които всяка майка изрича и от които на всички им е дошло до гуша!

7 безполезни фрази, които всяка майка изрича и от които на всички им е дошло до гуша!

Да си майка не е лесна задача! На плещите ти се стоварват огромни грижи и задължения, с които в повечето случаи трябва да се справиш сама!

Колкото и да ни се иска да бъдем добър родител, понякога се случва да изречем неща, от които после да се срамуваме, защото добрите майки не говорят така на децата си. 

Със сигурност си майка от друга планета, ако не произнасяш поне веднъж дневна една от тези фрази. Съветваме те да си спомниш за тях за последен път и повече да не изричаш нито една от тях! 

 Не разстройвай мама!

Тази фраза звучи неуместно във всяка ситуация: когато детето не си е изяло кашата, когато е забравил да си навие алармата за училище... Така след известно време наследникът ви просто ще бъде принуден да прави всичко така, че да не наранява нежните ви чувства. Съществува риск дори с тихото си и мълчаливо поведение той да донесе душевно страдание на мама. 

Защо всички са чисти, а ти си като прасе?

Извинявайте, но за този въпрос няма отговор! Вероятно майка му, облечена в блестящата си бяла рокля, просто е забравила, че да си чист, докато играеш на двора, не е най-главният приоритет на децата. 

Длъжен си да се храниш добре!

Странно защо всяка майка подсъзнателно вечно се притеснява, че детето й, което живее в епохата на изобилието, ще умре от гладна смърт, ако не дояде останалите 2 лъжички супа в чинията си? А защо детето е длъжно да направи това, дори самата тя не знае!

Не ме гледай с такива очи!

Въпреки че тази фраза често се използва при общуването с домашни любимци, които искат допълнително парче от вашата чиния, се оказва, че е доста популярна и по отношение на децата. Жалко, че детето не разполага с втори чифт очи, с които ще му е разрешено да гледа майка си. 

Дръж се добре!

Още една фраза, която е по-подходяща за дресиране на кучета. Тя обикновено е съпроводена със заплашително сбръчкване на веждите и се произнася преди важни събития, като например посещение на лекаря или ходене на кино. Детето обаче едва ли осъзнава, че да се смееш шумно или да намажеш обувките на мама със зелена темперна боичка преди да излезете навън, е лошо. Най-добре е да използвате конкретни понятия. 

Спри да ревеш!

Ако това заклинание работеше, на света нямаше да има плачещи деца! Когато детето е разстроено, майката трябва да запомни, че то плаче, не защото така му е скимнало, а защото не може да се справи с внезапно връхлетелите го чувства. 

Засрами се!

Много майки смятат, че доброто дете е длъжно да се срамува за ред неща: блъска се, реве, крещи, отговаря троснато... С подобна неаргументирана фраза майката всеки път кара детето си да изпитва вина, с която му е трудно да живее. Защо детето трябва да бъде съдено, когато то си има майка? /jenata.blitz.bg

Коментирай