logo

7 неща, които не трябва да казвате на детето си за нищо на света

7 неща, които не трябва да казвате на детето си за нищо на света

Когато общуват с децата си, много родители използват фрази, които са чували от по-възрастните в детството си. Често ги произнасяме автоматично, без да се замисляме. Но някои от тях сериозно могат да навредят на детето ни, смятат психолози.

Когато общуваме с децата си, често допускаме 2 типа грешки: даваме лъжливи обещания, надявайки се съвсем скоро те да бъдат забравени от детето, или изричаме общи фрази, защото не желаем да губим време в дълги разяснителни разговори.

Когато съветвате децата си и им обяснявате устройството на света днес, трябва да мислите за бъдещето. Все пак сега те се изграждат като личности и възпитанието, което ще им дадете, остава за цял живот. По възможност се старайте никога да не им казвате следните фрази:

Направи го както казах

Децата трябва да се възпитават с пример, а не със заповеди и команди. Много изследвания доказват, че хлапетата копират поведението на родителите си. Затова, ако искате детето ви да бъде вежливо, не забравяйте самите вие да бъдете такива. Поздравявайте и благодарете на другите – това е много по-добре, отколкото да смущавате детето си с въпроса: „А сега какво трябва да кажеш?”.

Искате детската стая да е подредена? Спомнете си кога за последно оправихте леглото си. Вместо да командвате детето, признайте своите недостатъци и опитайте да ги поправите, за да не ги наследи и вашето дете. Трудно е да накараш другите да променят поведението си, ако вие самите не можете или не искате да го направите.

Всичко ще е напред

Откъде го знаете? Да не би да сте ясновидка? Трябва да използвате тази фраза много внимателно. Например, ако някой роднина умира от неизлечима болест, не трябва да давате на детето лъжливи надежди. В противен случай, когато най-лошото се случи, то ще ви смята за лъжкиня и ще се разочарова от вас за цял живот.

Трябва само много деликатно да го подготвите към това, което може да се случи. Ако е възможно, помогнете му да запази надеждата. Разбираемо е, че се опитвате да го защитите от негативни емоции, но рано или късно ще му се наложи да ги преживее.

Момчетата не плачат

Не е ясно кой е измислил тази фраза, но заради нея хиляди момчета са се превърнали в безчувствени мъже. Говорейки по този начин, вие учите синовете си да сдържат емоциите си.

Научете момчето си активно да проявява емоциите си, дори и да плаче. И зачеркнете веднъж завинаги от речника си фразата „Момчетата (момичетата) не правят така”. Тя гарантира само едно – комплекси.

Направи го, въпреки че не можеш

Тази фраза може да нанесе истински физически вреди на детето ви. Научете го да се вслушва в сигналите на тялото си, да различава дискомфорта от истинската болка. Децата не трябва да вършат нищо насила!

Можеш да станеш какъвто поискаш

Много родители обещават на децата си, че когато пораснат, могат да станат каквито поискат. Малката ми дъщеря искаше да стане еднорог. Това е много мило, но след няколко години сама ще разбере, че това няма как да се случи. А синът ми, който е на 16 години и е висок само 160 см., мечтаеше да играе за „Чикаго булс”. Аз подкрепям увлечението му по спорта, но му обяснявам, че трябва да има резервен вариант в случай, че баскетболната му кариера не потръгне.

Задачата на родителите е не само да вдъхновяват децата си, но и да ги направят реалисти. За съжаление, в живота трябва да има и разочарования. Трябва да научите детето си да си поставя достижими цели. Това не означава, че разбивате мечтата му. Така го спасявате от по-голямо разочарование.

Просто бъди себе си и всичко ще е добре

Още един изключително вреден съвет. За съжаление, не всички навици и черти от характера на нашите деца ще им помагат в живота. Всеки си мисли за нещо, което смята, че е много важно, но предпочитаме да не го изричаме на глас. Околните не искат да знаят всичко, което е в главата ви, затова е изключително важно да научите детето си да контролира поведението си съобразно ситуацията. Подобен подход е по-благоприятен за успеха.

Помисли за бъдещето

Други варианти на тази фраза са: „Ако не учиш както трябва, ще станеш чистач”, „Време ти е да пораснеш”. А какво лошо има в това да позволиш на наследника си да се наслади на детството си? Първокласникът не трябва да мисли за това как да попадне в най-добрия университет. Изследователите са доказали, че прекалено усърдната работа за бъдещето в средното училище води до ранно професионално и емоционално изгаряне.

Често родителите искат да реализират своите амбиции чрез детето си, принуждавайки го да избира професия и университет. Впоследствие това често го кара да посяга към алкохола и цигарите като средство за облекчаване на стреса. Позволете на детето си просто да бъде дете и да се наслаждава на живота си.

Психолозите казват, че щастливите и спокойни хора са по-успешни. В допълнение, те са по-способни да се справят със стреса без стимуланти. Щастливите деца и възрастни живеят в настоящето, а не в бъдещето./jenata.blitz.bg

Коментирай

tha_Movieman777

tha_Movieman777 23.06.2018 8:40

пове4ето са верни думи койту възпитават дяцата..