logo

9 вредни продукта, които даваме на детето си всеки ден!

9 вредни продукта, които даваме на детето си всеки ден!

Много деца още от самото си раждане започват да приемат храна, в която се съдържа много захар. Това понижава чувствителността на вкусовите им рецептори и прави нормалната храна непривлекателна. 

Съществуват продукти, които не трябва да даваме на децата си в никакъв случай заради физиологичните особености на организма им. Изграждането на полезни хранителни навици още от ранна възраст се превръща в гаранция за здравословно бъдеще.

В тази връзка днес ще ви разкажем как да храните наследника си правилно и от какви "полезни" продукти да се откажете. 

Сок

Соковете са популярни сред децата от всички възрасти. Те имат удобна и ярка опаковка. И с това приключват всичките им преимущества.

В една чаша сок се съдържат около 5-6 чаени лъжички захар. Разтворената в сока захар моментално се абсорбира в кръвта и пречи на здравословния обмен на въглехидратите. 

Американската академия на педиатрите съветват вместо сок да давате на децата си плодове. Благодарение на съдържащите се в тях влакна усвояването им става постепенно, без да натоварва еднокринната система. В краен случай може да му дадете фреш или смути. 

Грис

Грисът съдържа само въглехидрати. След обработката, в него не остават никакви витамини и микроелементи, необходими за пълноценното израстване и развитие на детето. Това е висококалорична и "празна" храна, която не трябва да се дава на деца! Може да го заместите с безброй други полезни каши, богати на хранителни вещества, като овесена, от елда, ечемичена.

Йогурт

За да изберете йогурт, който е полезен за детето ви, трябва предварително да проучите неговия състав. Забравете за опасните продукти, които в магазините не са прибрани в хладилника, а стоят по рафтовете. Добре е и вместо сладки плодови млека да вземете натурално кисело мляко без мазнини. 

Йогуртът с добавки съдържа голямо количество захар, мазнини и калории, които водят до натрупане на излишни килограми и повишен риск от диабет. 

Зърнени закуски

В рекламите зърнените закуски са представени като източник на всички минерали и витамини, необходими за растящия организъм. Истината е, че в една такава храна няма полезни вещества. За сметка на това пък захарта присъства в изобилие.  

Детският организъм не може да се засити с подобна закуска и след няколко часа детето ви отново е гладно. Отлична алтернатива на зърнените закуски е кашата. А с помощта на различни плодчета и ядки може да й придадете много привлекателен външен вид. 

Млечни десерти, покрити с глазура

Тези продукти са вредни не само заради високото си съдържание на захар. Ароматизаторите и подобрителите, с които са натъпкани, не позволяват да оцените вкуса им. Освен това в тях могат да се съдържат консерванти и други вещества, вредни както за децата, така и за възрастните.

Вместо такова десертче, дайте на детето си обикновена извара. Прибавете към нея ягоди или други плодове. Така ще приготвите не само полезна, но и много вкусна храна.

Мед 

Запомнете добре: до 2-годишна възраст не трябва да давате мед на детето си. Това не е свързано само с възможните алергични реакции, които то може да направи. Понякога в меда се съдържат бактерии, които могат да предизвикат остри инфекциозни заболявания при децата като детски ботулизъм например. 

Грозде

Гроздето съдържа необходимите за детето витамини и минерали. Но има причини, поради които не трябва да го давате на детето си. Зърната на този плод са големи и хлъзгави и бебето може да се задуши с тях.

Освен това гроздето е тежък продукт за храносмилателната система, особено за детската. Затова е по-добре до 2-годишна възраст да заместите този плод с банан например. 

Детски мултивитамини 

Родителите често се уповават на своите знания и опит и "предписват" на детето си витамини, без да се консултират с педиатър. А това е много погрешно и дори опасно.

Колкото и безобидни да ви изглеждат детските витамини, трябва да подхождате отговорно към избора им. Те трябва да са предписани от лекаря.

Освен това детето ви получава достатъчно витамини от храната и не е необходимо да му ги давате без нужда.

Млечен коктейл

Избирайки между млечен шейк и газирана напитка, всеки родител, естествено, отдава предпочитанията си на първото. Добре е да знаете, че млечните коктейли не отстъпват по вредност на безалкохолните напитки, защото в тях се съдържат голямо количество захар и мазнини. 

Последните изследвания по темата показват, че редовната употреба на такава мазна и калорична напитка може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Не може да лишите детето си напълно от захар и това не се налага. Важно е да възпитате у него правилно отношение към сладките храни, да му обясните, че сладкото е десерт, а не обикновена храна. /jenata.blitz.bg

Коментирай