logo

Гинеколог разкри може ли COVID-19 да покоси бременните жени и бебетата

Гинеколог разкри може ли COVID-19 да покоси бременните жени и бебетата

Лекарят обяви има ли опасност коронавирусът да зарази неродените дечица и майките им

Световната здравна организация (СЗО) вече официално обяви коронавируса (COVID-19) за пандемия. Положението и в България не е никак приятно.

Оказа се, че китайската чума вече удари имодния бизнес, а липсата на маски по аптеките предизвика креативността на хората и от jenata.blitz.bg споделихме как старите сутиени могат да предпазят от коронавируса.

Но може ли COVID-19 да покоси и бременните жени и как това ще се отрази на нероденото бебе?

Веднага се консултирайте с лекар, ако кашляте така!

Отговорите на тези и още куп въпроси даде акушер-гинекологът Марк Курцер, който е академик и доктор по медицина.

„Към днешна дата всички се интересуват от ролята на коронавирусната инфекция в развитието на усложнения при бременни жени, както и може ли вирусът да доведе до усложнения при бременността и дори по-страшно – да предизвика спонтанен аборт. 

Всички се чудят и има ли ограничения за забременяване, когато има риск от развитие на коронавирусна пандемия в световен план“, каза той.

Курцер отбеляза, че според наличните данни, предоставени включително и от китайски лекари, „бременните жени не са изложени на риск от COVID-19“.

„В момента в риск са по-възрастните хора, които имат съпътстващи заболявания, като например диабет, сърдечни болести или дихателни проблеми“, обясни специалистът.

Според лекаря в риск са хората над 60-годишна възраст. В този случай заплахата, която представлява коронавирусът, нараства в пряка пропорция с възрастта на човека.

„Ако не сте изложени на риск, то това не означава, че не сте преносител на болестта и не сте заплаха за хората около вас. 

Но бъдете спокойни – бременните жени и неродените им бебета не са изложени на риск. Не се притеснявайте и да забременявате – няма опасности! Множете се!“, призовава гинекологът. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

http://coronavirus.eti.pw

http://coronavirus.eti.pw 12.03.2020 20:37

http://coronavirus.eti.pw

futurehealth

futurehealth 16.03.2020 9:41

http://www.future-health.bg/ банка за стволови клетки

Множете се

Множете се 16.03.2020 15:41

Изтрепахме мъдрото население на държавите сега се множете,,,, това и