logo

Искате да бъдете добра майка? Забравете за всичко, което сте чували досега и...

Искате да бъдете добра майка? Забравете за всичко, което сте чували досега и...

Всяка майка иска най-доброто за рожбата си и един въпрос не й дава мира от сутрин до вечер: правилно ли възпитавам детето си? 

В търсенето на отговора много майки се съветват с други родители, гледат предавания, неуморимо разлистват различни книги...За съжаление, всички тези дейности не могат да дадат еднозначен отговор на този толкова важен въпрос. 

Днес няма единна система за възпитание, каквито някога бяха например методите на Бенджамин Спок. За сметка на това има много други, които си противоречат. Не е изненадващо, че родителите се чувстват несигурни. Как тогава да станете добра майка?

Болезнената истина

"Ти си лоша майка!" е едно от най-неприятните обвинения, което може да чуе една жена. За съжаление, околните често ви карат да се чувствате точно така. Много представители на по-старото поколение не пропускат случай да разкритикуват някоя млада майка, че не полага достатъчно грижи или че е безотговорна. Или за това, че прекалено много глези детето си. Роднините също много често оказват лоша подкрепа. 

Защо се случва така?

Основната причина се крие в притеснението, което изпитвате за детето и неувереността ви, че действате правилно. Важно е да отстоявате своите решения.

Някои родители се опитват да се убедят, че методите им на възпитание са най-добрите. И болезнено реагират на всяко несъгласие. Между другото, именно поради тази причина бабите се обиждат, когато младите майки отказват да следват съветите им. Те възприемат този отказ като критика спрямо своите методи на възпитание. 

Нито една майката не трябва да се срамува от решенията, които е взела. Има много начини да бъдете добър родител и всеки избира онзи, който е най-подходящ за детето му. 

Идеален метод не съществува!

Как да се убедите, че сте добра майка? Както вече споменахме, няма един-единствен правилен начин за възпитание. Но можете да изберете оптималния за вас метод, който отчита особеностите на вашето дете и семейните ви ценности. 

Запишете си на един лист какво според вас трябва и какво не трябва да прави добрата майка. Ако възпитавате детето си заедно със съпруга си, най-добре е и той да се включи в процеса.

Важно е да запомните едно: вие пишете за добрата майка, не за идеалната. Идеалът е недостижим! Затова най-добре задраскайте думички като "винаги" и "никога" и ги смени със "старая се" и "стремя се". Например вместо "Домът на добрата майка винаги е чист" напишете "Старая се да поддържам чистота в дома си". Не забравяйте да включите в списъка и точки, които касаят само вас. Неща като почивка, удоволствия, самоусъвършенстване. 

Внимателно разгледайте списъка и го покажете на близките си. Сигурно ще откриете нещо, което не съответства с характера на детето ви или на начина ви на живот. Подобни неща трябва моментално да бъдат изключени от него. 

Разделете точките на задължителни и желателни. Първите са целите, които искате да постигнете. Колкото по-конкретно ги формулирате, толкова по-лесно ще ви бъде да ги реализирате. 

Пътят към целите се състои от последователни стъпки.  

Постарайте се възможно най-детайлно да си спомните как са ви възпитавали, когато сте била дете. След това помислете добре кои методи е подходящо да взаимствате от родителите си и кои - не. За съжаление, често повтаряме грешките, които са допускали и нашите родители. За да ги избегнем, трябва осъзнато да изработим алтернативни начини. 

В процеса на възпитание на детето най-важното е не какво му говорите, а собственото ви поведение. Ако искате да научите рожбата си да бъде добър и честен човек, трябва да й дадете пример. Ако искате да стане щастлива и уверена в себе си, постарайте се самата вие да сте щастлива и уверена.

Успех! /jenata.blitz.bg 


 

Коментирай