logo

Как да отгледаме умно дете:  10 прости тайни за амбициозни родители

Как да отгледаме умно дете: 10 прости тайни за амбициозни родители

Всеки един родител иска да отгледа умно и развито дете. Но за да събудите интереса на рожбата си към учението и книгите, трябва да започнете тренировките от най-ранна възраст и да се погрижите да стимулирате мозъчните му клетки. 

За развитието на умствената дейност на детето не трябва да изпълнявате кой знае колко трудни манипулации. Днес ще ви дадем няколко съвета, с които наследникът ви ще се превърне в любознателно хлапе. Спазването на основните правила много скоро ще доведе до резултат. 

Любов и грижи - това е главният двигател в развитието на детето. Възпитанието му задължително трябва да става в уютна и дружелюбна атмосфера. Така наследникът ви ще се чувства комфортно и ще бъде щастлив, а интересът му към книгите ще се събуди много по-лесно. 

Преди лягане му четете приказки. Учените са доказали, че такива деца разполагат със значително по-голям речников запас, а кръгозорът им е много по-разширен.   

Не му забранявайте да си играе. В процеса на игра детето опознава света и се развива нормално. То има нужда да общува с връстниците си. По време на игра се сформират и някои жизнени навици, които се съхраняват за цял живот. Играейки си с другите деца, то става по-общително. 

Родителите също трябва да взимат участие в игрите на детето. Така малчуганът чувства не само, че мама и татко се грижат за него, но и че се интересуват от неговите увлечения, мнение и социално развитие. 

Огромна роля в тренировките на умствената дейност на детето играят разговорите. Това е много важно, но някои родители мислят, че до определена възраст разговорите с детето са безсмислени, тъй като то не разбира нищо. Това е много погрешно мнение,  което се превръща в огромна грешка при възпитанието. Детето трябва да комуникира с родителите си още от раждането си. 

Прекрасен начин за развитие на умствената дейност на детето е слушането на различни музикални композиции, които карат мозъка му да работи активно. 

Често децата се опитват да помагат на родителите си дори и в непосилни за тях неща. Не се опитвайте да отказвате помощта им. По-добре е да им покажете и обясните цялата схема на действие, давайки правилен пример. 

При някои родители компютърните игри предизвикват различни чувства. Истината е, че те могат да бъдат достатъчно полезни. Разбира се, трябва да ограничавате достъпа на наследника си до тези устройства. Независимо от това, логическите игри могат да помогнат на детето ви да развие някои умения за активиране на мозъчната активност.

Детските развлекателни канали - по тях има доста познавателни програми. Просто прегледайте кои ще бъдат полезни за вашето хлапе. 

Нужно е да отделяте време и на правилното хранене.  Грамотно подбраната храна също стимулира дейността на мозъчните клетки във всяка възраст. /jenata.blitz.bg

 

 

Коментирай