logo

Казваме тези неща несъзнателно, но те действат разрушително на психиката на децата ни!

Казваме тези неща несъзнателно, но те действат разрушително на психиката на децата ни!

Гневът, умората и разочарованието, които се натупват у нас през натоварения работен ден, често ни карат да изричаме неща, които изобщо не искаме да казваме. А много често заради тази умора и проблеми страдат децата ни. 

Те са беззащитни същества и ни се доверяват, а това ги прави много удобни мишени, в случай че мама или татко искат да изпуснат парата и да се успокоят. За съжаление, не можем да контролираме последиците от всички думи, които казваме на детето си в състояние на афкет, а те могат да се окажат съвсем различни от това, което очакваме. 

Днес ще ви посочим седем от най-лошите фрази, които в гнева си бихте могла да кажете на детето си, нанасяйки разрушителни щети върху психиката му. Ако мислите на първо място за чувствата и благосъстоянието на децата си и направите малки усилия, със сигурност ще успеете да избегнете тези вредни фрази. А децата ви ще се чувстват обичани и защитени от всичко, което може да им се случи!

Не плачи, това няма голямо значение!

Те все пак са само деца, нали? Това означава, че нямат никакви проблеми, грижи, разочарования и страхове. Като възрастни често допускаме грешка, мислейки си, че това е точно така. Децата, също като нас, изпитват емоции. Разликата е в това, че те не могат да ги изразят напълно или да се успокоят сами - нещо, което са в състояние да направят възрастните. Нима това не е по-лошо?

Спазвайте тези прости правила и детето ви ще расте здраво и щастливо!

Затова никога не подценявайте страховете, съмненията, конфликтите и дори драскотините, които се появяват в живота на вашето дете. Помогнете му да се научи как да реагира и да ги преодолява.

Колко много ми се иска да приличаше повече на брат си!

Със сигурност не печелим нищо, когато сравняваме децата си. Това може да предизвика притеснение сред членовете на семейството, а между децата непременно ще започне съперничество. И до изясняване на това кого обичат мама и татко повече.

6 фрази, с които без да искаме обричаме децата си на самота

Понякога думите, които родителите изричат в гнева си, стават причина за дългогодишна вражда между децата. Искате ли такова бъдеще за наследниците си? Сигурни сме, че отговорът ви е "не"! Затова се убедете, че никога няма да прибегнете до този метод. Всяко дете е уникално и особено по свой собствен начин! 

Никога нищо не можеш да направиш както трябва!

Никой не иска да чува тези думи. Представете си какво чувства малката ви дъщеря, когато й казвате подобно нещо! Какви ужасни чувства изпитва, когато си мисли, че мама и татко смятат, че тя нищо не умее. И дори това да не е истина, бъдете уверена, че детето ви ще го помни дълго време.

Ако хлапето ви не е направило нещо както трябва, счупило е играчката си, поемете дълбоко въздух и си задайте въпроса кое е по-важно. Отговорът е винаги един: децата са по-важни от всичко останало! 

Караш ме да крещя!

Ако детето ви много често се старае да привлече вниманието на околните и започва да крещи, да скача и пее или просто да капризничи, вероятно се нуждае от повече внимание. Никога не изразявайте смущението си - нито пред приятелите и познатите си, нито пред чужди хора, дори и вкъщи. А защо да не организирате едно шоу в дома си, където детето ви ще се почувства истинска звезда?

7 безполезни фрази, които всяка майка изрича и от които на всички им е дошло до гуша!

Напълно възможно е то да открие, че притежава неподозирани таланти. В това има още един плюс, защото по този начин ще имате възможност да прекарате няколко незабравими часа в компанията на хората, които обичате най-много.

Много си грозен/глупав/дебел

Децата вярват на всичко, което им казваме. За тях родителите са най-надеждният източник на информация и хората, които обичат най-много. Подобни отрицателни изказвания могат да повлияят отрицателно на самооценката им.

Дори детето ви да страда от наднормено тегло и да не е отличник в училище, отговорността за това преди всичко лежи върху вас. Това означава, че вие не сте се справила със задачите си като родител, не сте го научила да се храни правилно и не сте следила достатъчно внимателно дали се справя по всички предмети в училище и дали пише домашните си.

7 неща, които не трябва да казвате на детето си за нищо на света

Затова сега трябва да се съсредоточите върху силните му страни и да не насочвате вниманието му към несъвършенствата му. 

Съжалявам, че съм те родила!

Никога и при никакви обстоятелства не казвайте подобно нещо на детето си. Дори на като шега. Колкото и тъжно да звучи, не всички деца се раждат в любящи семейства. И не за всички родители детето е било желано.

Вашето дете никога не трябва да разбира, че някога сте имала съмнения дали да го раждате! Децата искат да знаят, че са желани и че ги обичат, независимо от грешките, които допускат. 

Не те обичам!

Понякога, дори без да осъзнаваме, се шегуваме по този начин с децата си. Ето ви един пример: 3-годишната ви дъщеря е разстроена, че не й позволявате да изяде още един сладолед. Вие се опитвате да й обясните вече няколко пъти, че сладоледът в големи количества е вреден за нея и затова няма да получи това, което иска, но тя не реагира на думите ви и не спира да плаче, да си тръшка и дори ви казва, че не ви обича.

В подобна ситуация може да ви се струва най-подходящо да й отвърнете със същите думи. Но истината е, че подобен отговор само ще навреди на дъщеря ви, предизвиквайки подсъзнателен страх. Каква реакция е правилна в случая? Със сигурност сте длъжна да й обясните още един път защо не може да получи допълнителна порция десерт, а след това да й напомните, че винаги ще я обичате, дори да се държи лошо с вас. От този урок ще разбере много повече, отколкото очаквате. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай