Лекар: Давайте на децата сладки неща, но ето колко!

Лекар: Давайте на децата сладки неща, но ето колко!

Има количество, което няма да навреди на здравето ми, увери д-р Екатерина Кашух

Гастроентерологът д-р Екатерина Кашух разкри колко сладки неща могат да ядат децата, без да навредят на здравето си.

Според д-р Кашух децата трябва да ядат не повече от шест супени лъжици захар на ден, тоест по-малко от 30 грама. 100 грама сладки съдържат около 70 грама захар. Оказва се, че 2-3 сладки на ден едва ли ще навредят на здравето на децата, но лекарите препоръчват на малчуганите под две години изобщо да не се дават сладки неща. 

В същото време не става въпрос само за количеството сладкиши, но и за тяхното качество.

„Не всяка захар сама по себе си е вредна. Например естествената захар, която се намира във всички плодове, зеленчуци и дори билки, е важен компонент на здравословното хранене. 

Глюкозата, влизаща в тялото с храна, се абсорбира в кръвта от червата и след това с помощта на хормона инсулин прониква в клетките. Вече в клетките при разграждането на глюкозата се образуват молекули АТФ - това е нещо като батерия, която доставя енергия на всички тъкани и органи. Освен това зарежда мозъка“, обясни д-р Кашух.

Лекарят отбеляза, че си струва да се ограничи консумацията на добавена захар, която се добавя към печива, десерти, бонбони, почти всички консерви, закупени от магазина, сладки кисели млека, сокове и дори колбаси. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Иван

Иван 09.01.2024 12:02

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio