Лекари: Никога в снега не разрешавайте на децата да правят тези неща! А родителите да не си позволяват да...

Лекари: Никога в снега не разрешавайте на децата да правят тези неща! А родителите да не си позволяват да...

Да, натрупаните преспи предлагат много възможности за игри, но дори не подозирате какви здравословни проблеми може да навлечете на малчугнаните с някои действия

Много деца обичат зимата заради възможността да се забавляват на пързалките, да играят със снежни топки и да правят снежни човеци. Но такъв хипнотизиращ хрупкав бял сняг може да бъде много коварен за едно дете. Особено, ако е малко.

Лекарите, специалистът по инфекциозни болести д-р Маргарита Провоторова и педиатърът д-р Марина Хоконова, обясниха защо родителите трябва да са по-внимателни, когато играят с децата в сняг и какво в никакъв случай не трябва да им разрешават да правят.

Защо снегът е опасен за децата
Както обяснява д-р Маргарита Провоторова, водещ експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, снегът в града не е само замръзнали водни кристали. 

Снежните валежи могат да оставят на повърхността си цялата не толкова добра екология на града. Следователно любимото забавление на децата - яденето на малко сняг/снежинки от ръкавица - в никакъв случай не е най-безопасното действие.

В проучвания, насочени към подробно изследване на химичния състав на снега, в него са открити кадмий и стронций, въглищен прах, бензол и други частици от отработените газове. В зависимост от индустрията на региона снегът може да съдържа сулфати, формалдехид, пестициди и нитрати. Всичко това е подправено с частици от животински и птичи екскременти, както и с микроорганизми.

„През зимата, а и най-вече когато навън падне сняг, много родители излизат навън, за да играят с децата си. Те им се радват как ядат падащите снежинки, замерят се със снежни топки, пуснат сняг във вратлетата на децата, а понякога и ги бутат/хвърлят в снежните преспи.

Но нямате идея колко много опасности крият тези на пръв поглед безобидни неща.

Знаете ли що е то синдромът на „разклатеното бебе“. Е, рискувате това и още много здравословни опасности да застигнат децата ви, ако им позволявате определени неща през зимата“, казват лекарите.

„Имунната система на детето се различава от имунитета на възрастен. Имунолозите идентифицират няколко периода на преходен „преходен“ имунодефицит при деца, когато имунитетът на децата не работи с пълна сила и този период се характеризира с повишена честота на инфекциозни заболявания.

Затова в детството родителите трябва да бъдат нащрек, включително и по време на зимната разходка и игра“, поясни д-р Маргарита Провоторова.

Снегът крие опасност и когато родителите хвърлят дете в снежната преспа. И проблемът не е само в контакта със същите вредни вещества. 

Според д-р Марина Хоконова, която е педиатър в медицинския център Guta Clinic, детето може да развие проблеми с дишането от страх. В допълнение, в дебелината на снега може да не успеете да видите твърд предмет: детето може да се удари, да получи сътресение или нараняване. И това не е всичко.

„Дори в рамките на няколко секунди новороденото може да развие синдрома на „разклатеното бебе“. Като се имат предвид анатомичните особености на децата на тази възраст, това може да доведе до развитие на мозъчно-съдови инциденти и мозъчни травми“, предупреждава д-р Хоконова.

Какво може да причини контактът на детето със снега?
„Няколко снежинки, които детето хваща в устата си, няма да причинят здравословна катастрофа. Но да утоляваш жаждата със сняг, особено в града, не е добра идея“, смята д-р Провоторова.

„Ако започнете да събирате сняг от земята, както често правят децата, тогава е напълно възможно вечерта да завърши с чревно разстройство. Между другото, много бактерии и вируси оцеляват добре при ниски температури - салмонела, вирус на хепатит А , E. coli”, допълва педиатърът.

Според д-р Марина Хоконова същото може да се случи, ако дете попадне в снежна преспа, дори и за много кратко време. Тук също е възможно вдишване на примеси от вредни вещества, патогени на бактериални заболявания. В допълнение, детето може да получи възпаление на дихателните пътища.

„Въпреки факта, че възпалението в УНГ органите обикновено се причинява от вируси или бактерии, навлизането на студено вещество в тях може да провокира възпалителен процес. За малко дете дори краткотрайна хипотермия е достатъчна, за да започне възпаление, тъй като механизмите за регулиране на топлината при децата са несъвършени“, разясни тя.

Педиатърът също така добавя, че са възможни кожни реакции. Снегът е твърд и студен, а в града химическият му състав съдържа не само вода. Ето защо обтриването със сняг не е най-добрият начин за закаляване на децата. Това може да доведе до контактен дерматит, дразнене и суха кожа.

„Ако родителите искат да закалят децата си, много по-безопасно е да го направят у дома, като се изкъпят във вода. Или просто не завивайте детето прекалено много, обличайте се според времето“, поясни тя.

Според лекарите е необходимо особено внимание, когато детето яде сняг. Това не винаги е проява на играта - яденето на сняг може да е симптом на някои проблеми в тялото.

„Това може да е една от проявите на желязодефицитна анемия. На фона на анемията, поради дефицит на желязо, се наблюдават специфични вкусови предпочитания: например жажда за сняг, лед, тебешир и дори земя. 

Ето защо, ако детето постоянно не може да се откъсне от снега на улицата, беше добра идея да отидете на лекар и да се изследвате, за да проверите нивата на желязо”, казва д-р Маргарита Провоторова.

А д-р Марина Хоконова добавя, че яденето на сняг може да е проява на определени невротични разстройства. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Рашку

Рашку 15.01.2024 21:36

А закаляването и естествената имунизация къде останаха?Или някои"лекари в кавички" събират точки от написани врели-некипели....А как се радвам на децата,когато се въргалят в снега.